Brexit - dva dana uoči referenduma vodi se mrtva utrka

Samo dva dana uoči referenduma na kojemu će se Britanci izjašnjavati o izlasku ili ostanku svoje zemlje u Europskoj uniji, ankete pokazuju da se vodi mrtva utrka - i pristaše i protivnici izlaska imaju potporu oko 44 posto birača.  No kampanja za ostanak u Europskoj uniji dobila je nov zamah pa je funta jučer ojačala 2 cijela 4 posto prema dolaru što je najveći porast u jednom danu od prosinca 2008-me.

Agencije ističu da bi prošlotjedno ubojstvo zastupnice Jo Cox, koje je šokiralo Britaniju, mogalo biti odlučujući čimbenik pri glasovanju, koje će odrediti ulogu zemlje u svjetskoj trgovini i odlučiti o budućnosti europskog bloka.

Kako se približava 23. lipnja, rasprava se zaoštrava. Prednosti i mane odlaska ili ostanka - glavna su tema poduzetnika. U pitanju je tržište s 500 milijuna potrošača. Naši proizvodi moraju prijeći pet granica kad ih izvozimo u Rusiju. Sada mi treba jedan dokument. Što će biti ako napustimo Uniju?, pita se Allen Hogan, proizvođač jabukovače. Mislim da je napuštanje jedinstvenog tržišta golema pogreška za naše gospodarstvo. Kažem da ne treba riskirati, smatra David Cameron, britanski premijer.

Nekima su birokracija, pravila i propisi - veliko opterećenje. Potrošili smo tisuće funti na tiskanje etiketa na kojima je moralo pisati da naš dimljeni losos 'sadržava ribu'. Mislim da Europska unija treba etiketu - 'sadržava luđake', poručuje Lance Forman, poduzetnik.

Nisu samo gospodarstvo i investicije pod upitnikom već i granice. Ako se Britanci odluče za izlazak iz Unije, izašao bi automatski i Gibraltar koji je njihov prekomorski teritorij. Zavladao je strah - hoće li Mardid tada zatvoriti granicu. Stanovnici Gibraltara već sada najavljuju - izađe li Britanija iz Unije - oni će pod okrilje Španjolaca. Ponovno pojavljivanje granice između Irske i Sjeverne Irske - također bi se moglo pretvoriti u novi stari problem.

Škoti bi izlazak Britanije mogli iskoristiti za svoju neovisnost. Mnogo je toga na što se u kampanjama za izlazak i protiv njega upozoravalo, isticalo. Što god tog odlučuječeg četvrtka glasači na referendumu odlučili - uvijek će jedni drugima moći predbaciti - pa rekao sam ti.