Susret predsjednice Grabar-Kitarović i srbijanskog premijera Vučića - potpisana deklaracija

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović potpisali su u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

Želimo živjeti u miru, graditi povjerenje i popravljati atmosferu, rekao je Vučić nakon potpisivanja deklaracije.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je da su se deklaracijom obje strane složile da će učiniti sve kako bi se riješila otvorena pitanja te poboljšali odnosi. Predsjednica je zahvalila Vučiću jer se na današnjem susretu s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji obvezao na konkretne mjere.

Deklaracija obuhvaća problematiku unaprjeđenja zaštite manjina, rješavanja pitanja nestalih osoba, uređenja graničnih sporova, problema sukcesije i zajedničke politike prema izbjeglicama i terorizmu te prema europskim fondovima.Podsjetimo, susret predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i srbijanskog premijera Aleksandra Vučića počeo je na mostu između Erduta i Bogojeva.Predsjednica Republike Hrvatske i predsjednik Vlade Republike Srbije razgledali su stalni postav izložbe o životu i djelu Milutina Milankovića u Dalju. U vrtu njegove rodne kuće njemu u čast otkrili su spomen-bistu autora akademika Nikole Jankovića. Hrvatska predsjednica i srbijanski premijer razgovarali su s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a posjet Dalju završii su bez davanja izjava za javnost, ali su čelnici Srba u Hrvatskoj izrazili zadovoljstvo zbog njihova susreta i razgovora.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je novinarima kako je razgovor dvoje čelnika bio "veoma otvoren", a predstavnici Srba s ovoga područja i cijele Hrvatske predsjednici Grabar-Kitarović i premijeru Vučiću iznijeli su glavna pitanja koja ovoga trenutka opterećuju položaj Srba u Hrvatskoj. Njihovi su odgovori bili takvi da Pupovac vjeruje "kako će se ta pitanja, nakon što se ponovno uspostavio dijalog Zagreba i Beograda, početi rješavati i prestati biti problemi, i hrvatske, i srpske zajednice u Hrvatskoj".
Nakon susreta u Hrvatskoj predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Vučić otišli su u srbijansko mjesto Tavankut. U Domu kulture "Matija Gubec" obišli su galeriju prve kolonije naive u tehnici slame te razgovarali s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Vučić zatim su razgovarali u Subotici te potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja.
Ekskluzivni intervju Vučića za HRT i intervju Grabar-Kitarović za RTS

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitrović prije susreta s Vučićem položila je vijenac i zapalila svijeću kod Spomenika palim hrvatskim braniteljima ispred zgrade Policijske postaje u Dalju.