Vlada se složila: Poduzeli smo sve da se spriječe izgredi

Na sastanku premijera Tihomira Oreškovića s resornim ministrima u Banskim dvorima u povodu huliganskih izgreda hrvatskih navijača u Francuskoj dogovoreno je da se krene u hitne izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o sportu, a počinitelji izgreda, čiji je identitet poznat, po povratku u Hrvatsku bit će odmah procesuirani u skladu sa zakonom, priopćeno je iz Banskih dvora.

Tehnički premijer Tihomir Orešković je zbog izgreda na utakmici Hrvatska-Češka u Banskim dvorima održao radni sastanak s ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem, ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem, ministrom pravosuđa Antom Šprljom, ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Predragom Šustarom i ravnateljem SOA-e Danijelom Markićem.

Na sastanku je potvrđeno da su nadležna tijela Republike Hrvatske pravodobno poduzela sve što je bilo u njihovoj mogućnosti i nadležnosti da se izgredi spriječe, uključujući i obavještavanje francuskih vlasti, te da je MUP francuskim kolegama ponudio da na utakmicu sa Španjolskom pošalje dodatnih dvadeset hrvatskih policajaca kao ispomoć francuskim snagama sigurnosti. Na tome su se francuske vlasti zahvalile uz obrazloženje da će razina sigurnosti biti osigurana uz dodatne napore i pojačane mjere domaćina, navode iz Vlade.

Banski dvori navode da kontinuirana suradnja traje već nekoliko mjeseci te da su, između ostalog, francuskim vlastima unaprijed dostavljeni podaci o identitetu mogućih izgrednika, na koje su hrvatske vlasti posebno upozorile francuske kolege, odnosno organizatore natjecanja.

Uoči susreta u Banskim dvorima tehnički ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar pozvao je da se "zakopaju ratne sjekire" između navijača i HNS-a. Ne smatra se odgovornim za neprovođenje Zakona o sportu. Šustar je također izjavio kako tehnika vlada ima pravo imenovati novu ekspertnu skupinu za kurikularnu reformu.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ustvrdio je da Vlada na odlasku nema ovlasti predložiti izmjene Zakona o suzbijanju nereda na sportskim natjecanjima. Ne znam je li Tihomir Orešković tehnički premijer ili premijer u ostavci, što je niže, pokriveno je jednim drugim zakonom. Nemaju oni ovlasti to predložiti, oni su Vlada u ostavci, dakle to je Vlada koja je 'na leru', praktički, jedva joj puls kuca i ne mogu ništa predlagati, rekao je Milanović novinarima u Saboru.

Što se tiče kažnjavanja izgrednika iz Francuske, Milanović kaže da treba prvo vidjeti pitanje jurisdikcije za takve slučajeve. To je teritorijalna jurisdikcija Republike Francuske. Te ljude treba, da sad ne zvuči ružno ili autoritarno, privesti, kazniti, ali ne želim da se u situaciji u kojoj Hrvatska ima doista ozbiljnih problema da prva tema bude 'balun'. 'Balun' je važan, ali..., poručio je Milanović.

I dalje traje rasprava koliko je za huliganski izgred u Saint-Etienneu kriva politika koja gotovo ništa nije učinila da se uzroci lošeg ozračja u kojem se održavaju nogometna natjecanja riješe. Zakoni su dobri, ali se ne provode. Odgovornost se prebacuje s jedne institucije na drugu, a kad se neredi dogode iznova počinje priča o potrebi uvođenja strožih kazni. Da regulativa nužno ne mijenja stvari, pokazuje primjer Zakona o sportu. Prošla vlast ga je donijela, aktualna vratila ministarstvu na doradu.

Umjesto provedbe Zakona o sportu - pogodovanje?