Svjetski je dan izbjeglica

Svjetski je dan izbjeglica. Od rujna prošle do ožujka ove godine kroz Hrvatsku je prošlo više od 600.000 izbjeglica na putu prema zapadnoj Europi.

Tzv. balkanska ruta kojom su stizali zatvorena je početkom ožujka pa je priljev izbjeglica gotovo potpuno zaustavljen. Hrvatska se na temelju odluke donesene narazini Europske unije obvezala primiti 1600 izbjeglica iz Grčke, Turske i Italije. Prvih 50 dolazi nam idući mjesec.

Širom svijeta raseljeno je 65 milijuna ljudi. Mnogi od njih, bježeći od rata, suočili su se s novim zaprekama, oštrijim zakonima i ksenofobijom, navodi UNHCR u izvješću  za 2015.. Na svakih 113 ljudi u svijetu jedan čovjek je izbjeglica, tražitelj azila ili raseljen u vlastitoj domovini. Borbe u Siriji, Afganistanu, Burundiju i Južnom Sudanu uzrokovale su najnoviji egzodus, stoji u UNHCR-ovu  izvješću.

U povodu Svjetskog dana izbjeglica Hrvatski Crveni križ održat će dva događaja kojima je svrha potaknuti građane na toleranciju prema izbjeglicama. U 13.30 minuta ispred Glavnog kolodvora krenut će turistička tura "Novi koraci kroz Zagreb" u kojoj će sudjelovati volonteri i djelatnici Crvenoga križa te osobe pod međunarodnom zaštitom koje Zagreb već smatraju svojim gradom. Završit će ispred Muzeja prekinutih veza, a otvorena je za sve građane. 

U Muzeju prekinutih veza bit će otvorena izložba "Što smo ostavili iza nas?  Sastoji se od priča izbjeglica i njihovih osobnih predmeta koje su donijeli sa sobom.