Virginia Raggi je gradonačelnica Rima, M5S pobijedio i u Torinu

Virginia Raggi, kandidatkinja pokreta Pet zvijezda (M5S) komičara Beppea Grilla, izabrana je za prvu gradonačelnicu Rima. Nakon prebrojanih 99,8 posto biračkih mjesta u Rimu, kandidatkinja M5S-a dobila je 67,2 posto glasova, a njezin protukandidat iz Demokratske stranke (PD) Roberto Giachetti 32,8 posto te je odmah priznao poraz.

U kratkom obraćanju Raggi je pozdravila pobjedu kao "povijesni trenutak" za Rim, jer je žena prvi put izabrana na mjesto gradonačelnika Vječnog Grada. "Novo razdoblje počinje s nama", rekla je Raggi, mlada odvjetnica (37).  "Radit ćemo kako bi vratili zakonitost i transparentnost u gradske institucije", dodala je.

U Italiji se u nedjelju održao drugi krug lokalnih izbora u 126 općina u kojima je na birališta bilo pozvano gotovo devet milijuna Talijana, a pokret Pet zvijezda dobio je izbore i u Torinu, dok su Milano i Bologna utjeha za vođu demokrata Mattea Renzija jer se u ta dva grada Demokratska stranka uspjela održati na vlasti. U Napulju je, prema očekivanjima, gradonačelnik ostao neovisni Luigi de Magistris. Poraz PD-a u Torinu, uporištu lijevog centra, najveći je šok za Renzija. Tamo je Piera Fassina, veterana s velikom težinom u stranci i bivšeg ministra, pomela također mlada kandidatkinja Pokreta Chiara Appendino (31).

Renzi je rekao da neće odstupiti bez obzira na nedjeljne rezultate. On već tjednima pokušava umanjiti važnost ovih izbora opetujući da će se "majka svih političkih bitaka" održati tijekom referenduma o njegovoj ustavnoj reformi planiranog u listopadu. Renzi je obećao da će podnijeti ostavku ako reforma ne prođe na referendumu.