Skupi medicinski kanabis iz Kanade - tko to može platiti?

Iz Kanade u Imunološki zavod došlo je 20 tisuća kapsula. Prvi put u povijesti iz Sjeverne Amerike u Europu uvezao se medicinski kanabis. Kapsule su stigle u dvije doze. Sadrže THC i kanabidiol.

Moći će ih kupiti oboljeli od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a i Dravetova sindroma. Za današnje prilike cijena za mjesec dana terapije bit će veoma visoka, procjenjuje se, između 1200 i 2000 kuna.

Oni će dolaziti u pakovanjima od dvjesto kapsula u dvije različite jačine. Na temelju propisanog liječničkog recepta, doze i terapije, ljekarnik će izdati određenu količinu tih kapsula u posebnom spremniku, kazao je Mate Portola, predsjednik ljekarničke komore.

Liječnici su veoma oprezni kada je riječ o ekstraktu kanabisa. Uzimanje pripravaka mora biti pod nadzorom liječnika jer oni nisu neopasni, tvrdi doktor Borislav Belev, voditelj Odjela internističke onkologije KBC-a Zagreb. Nuspojave mogu biti veoma opasne, dodaje Belev, te kompromitirati cjelokupno liječenje. Riječ je o takozvanim neurološkim nuspojavama.

Ognjen Brborović,  predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida, izjavio je da se razmišlja o proširenju liste indikacija pa možda i na PTSP. Međutim, dodaje, o tome još nije donesen nikakav zaključak.

Iako je dolaskom ekstrakta kanabisa u ljekarne cilj spriječiti ilegalno tržište, pitanje je hoće li se to i ostvariti. Jer, iako je za oboljele ovo korak naprijed, bez sufinanciranja HZZO-a, cijenu za potrebnu mjesečnu dozu, malo si tko od oboljelih zaista i može platiti.