Održana komemoracija kod jame Jazovka

Na Žumberku, na stratištu komunističkih zločina nakon 1945., kod jame Jazovke održana je komemoracija za tisuće Hrvata ubijenih i bačenih u jame diljem Hrvatske. Pokroviteljica komemoracije je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U molitvi procesija je krenula prema jednoj od mnogih jama gdje su partizani i komunisti bez suda ili u montiranim procesima ubijali Hrvate, antikomuniste, domobrane, ustaše. Istina o stratištima Hrvata i njihovim egzekutorima kao da se još uvijek prešućuje. Katolici će zločine oprostiti, ali i odlučno se usprotiviti poistovjećivanju antifašizma s komunizmom.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović kao i predstavnici Mešihata toplo su dočekani na Jazovki. Ministar Hasanbegović ponovio je da je moderna Hrvatska stvorena u Domovinskom ratu i uživa demokratske procese, no nije se očitovao o tekovinama antifašizma.

Okupljeni su ponovno upozorili institucije na potrebu lustracije  i proglašavanja komunizma, njegovih simbola i nositelja, posebice Tita, totalitarnim i Hrvatskoj neprihvatljivim.