HDZ-u vrijeme nije saveznik - Milardović: Novo rođenje ili propast

Nakon odlaska Tomislava Karamarka, HDZ hitno mora odlučiti kako i kada bira novog predsjednika koji će stranku voditi na izbore. Već sutra se sastaju najvažnija stranačka tijela - Predsjedništvo stranke u 13 sati i nakon toga u 15 sati Nacionano vijeće.

Vrijeme HDZ-u nije saveznik. Ključno je pitanje tko može u tako kratkom roku preurediti stranku, a zatim i osvojiti simpatije birača. Andrej Plenković prvi se ponudio.  Bivši HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković smatra da je Plenković itekako dobar kandidat. U kuloarima se govori kako neće biti i jedini kandidat. Važu se i ambicije Tomislava Tolušića. Milijan Brkić poručuje da se HDZ mogućih podjela ne mora bojati.

Profesor Anđelko Milardović ističe da je HDZ na velikoj prekretnici -  bira između propasti i novog rođenja. Smatra da je stranci - i po cijenu gubitka izbora, sad najvažnije riješiti se svojeg vječnog tereta - "primitivizma, lopovluka, prošlosti, partizanije i ustašije". Takav bi HDZ, kao najveća stranka s odanim biračkim tijelom, zaključuje Milardović, zasigurno natjerao i najvećeg rivala SDP da se dodatno posveti razvoju Hrvatske.