Demokracija skupa: Plaćamo izbore i tri saziva Sabora odjednom

Smijenjeni premijer Tihomir Orešković, dok se još borio za ostanak, izjavio je da će novi izbori stajati 1,2 milijarde kuna, a europarlamentarka Ruža Tomašić da će Hrvatska možda izgubiti 2 milijarde eura iz europskih fondova. Uz opasnost od pada kreditnog rejtinga, koji će poskupiti kredite i podignuti kamate, demokracija će biti skupa, a ispada da je Hrvatska veoma bogata zemlja.

S obzirom na to koliko je trajao, ovaj saziv Sabora definitivno će se pokazati preskupim. U ovih šest mjeseci za saborske plaće izdvojili smo 23,5 milijuna kuna, a dodaju li se putni troškovi, stanarine, režije, dnevnice, naknade za odvojeni život, iznos se penje do 29 milijuna kuna. Znamo da zastupnici, ako ne izbore novi mandat, imaju pravo na šest mjeseci pune plaće i još šest mjeseci pola plaće.

Naravno, nemoguće je znati točno koliko će od 151 zastupnika ući u novi saziv Sabora, ali za okvir možemo uzeti saziv iz doba vlade Zorana Milanovića. Tada je 47 zastupnika iskoristilo tu mogućnost. Kad bi se to ponovilo i sada, to bi značilo isplatu još 11,4 milijuna kuna, pa bi ispalo da će se na saziv Sabora koji je zasjedao manje od šest mjeseci potrošiti više od 40 milijuna. A bude li znatnijih promjena u strukturi saborskih zastupnika, taj bi iznos mogao biti i veći.

S novim sazivom Sabora dolaze novi zastupnici, zajedno s onima koji će biti ponovno izabrani. Ono što je zanimljivo jest da ćemo do kraja ove godine plaćati zapravo zastupnike iz tri saziva Sabora, što će iznositi oko 7 milijuna kuna mjesečno. Naime pravo na korištenje beneficija sve do kraja godine imaju zastupnici iz doba vlade Zorana Milanovića, koji nisu izabrani u novi saziv. Tu će biti i zastupnici izabrani u mandatu Tihomira Oreškovića.

Ako izbori budu u rujnu, procjenjuje se da će novi saziv biti izabran negdje u listopadu - pa ćemo od tada pa do kraja godine plaćati tri saziva, a nakon toga - samo dva.