HDZ bira predsjednika 17. srpnja, po načelu jedan član - jedan glas

HDZ će birati predsjednika 17. srpnja po načelu jedan član - jedan glas. Odlučili su to danas Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, najviša stranačka tijela, nakon što je dosadašnji čelnik Tomislav Karamarko prije dva dana dao neopozivu ostavku, javio je Eugen Husak.

Za kandidaturu je potrebno prikupiti 5000 potpisa u roku od 10 dana, a svaki član HDZ-a može podržati i više od jednog kandidata. Ako bude više kandidata, a na stranačkim izborima nitko ne dobije natpolovičnu većinu, predsjednik će se birati tjedan dana kasnije između dva kandidata s najvećim brojem glasova.

Dosad je predsjednik biran na Općem saboru stranke

Bilo bi dobro kad bi druge političke stranke na sceni malo od HDZ-a učile kada je riječ o odgovornosti. Što se tiče kandidata - budite sigurni da će to biti osoba koja će biti najbolja unutar HDZ-a, a iznjedrit će ga članstvo, nitko drugi. Budite sigurni da će ta osoba u sučeljavanju s gospodinom Milanovićem biti pobjednik, da se SDP i njegova tiranija nikad više ne vrate, izjavio je uoči početka sjednice glavni tajnik stranke Milijan Brkić.

Pozivam 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice da ne dopuste da nam bilo tko nametne predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Neka predsjednik bude onaj koji je dvadeset godina i lijegao i ustajao s Hrvatskom demokratskom zajednicom, onaj koji je krvario za Hrvatsku demokratsku zajednicu u proteklom periodu, poručio je Darko Milinović.Sad kad vidimo tko će biti kandidati, ne brinite se, ja ću prvi izaći i javno kazati za koga sam. Naravno da svaki član ima pravo glasovati za koga on misli da je najbolji kandidat. Jedinstveni stav je teško imati i mislim da nije potrebno. Svatko ima svoju glavu, poručio je Božidar Kalmeta.
Iako još službeno nije počeo kandidacijski postupak, kandidaturu za predsjednika zasad je najavio zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković, a mediji nagađaju da bi se za novog šefa HDZ-a mogli kandidirati i Darko Milinović, Oleg Butković, Miro Kovač, Ivana Maletić, Tomislav Tolušić, Damir Jelić, Domagoj Ivan Milošević te Milijan Brkić koji kao zamjenik predsjednika stranku vodi do izbora novog predsjednika.