Sjednica Vlade - 'Bit ćemo tehnička vlada četiri mjeseca, a možda i više'

Tehnička vlada premijera Tihomira Oreškovića okupila se u Banskim dvorima na prvoj sjednici nakon što joj je Sabor izglasao nepovjerenje. Orešković je hrvatskim građanima poručio da će Vlada i državna tijela funkcionirati sve do izbora nove te će redovito ispunjavati svoje obveze, među kojima i isplata plaća i mirovina. S dnevnog reda sjednice, s ukupno 41 točkom, skinuti su prijedlozi izmjena Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika te Zakona o državnim službenicima.

"Činjenica je da ćemo biti tehnička vlada četiri mjeseca, a možda i više", kazao je premijer Tihomir Orešković na početku sjednice. "Javnost treba znati da funkcioniramo i svoje ćemo obveze ispuniti. Plaće i mirovine isplaćivat će se redovito", dodao je Orešković. Poručio je da će tehnička vlada uredno ispunjavati i međunarodne obveze te najavio da će zbog toga idućeg tjedna ići u Bruxelles i Pariz.

Vlada odgovorila Sinčiću i Glavašu

Vlada je odgovorila i na pitanja dvojice saborskih zastupnika - Ivana Vilibora Sinčića o kreditima, kreditnim poslovima i zajmovima hrvatskih građana i tvrtki u austrijskim Raiffeisen zadrugama te Branimira Glavaša u vezi sa stanjem u mljekarskom sektoru. U Vladinu se odgovoru Sinčića za potpune podatke o tim zaduženjima upućuje na austrijskog supervizora financijskog tržišta Österreichische Finanzmarktaufsicht, uz pojašnjenje da Hrvatska narodna banka ne raspolaže cjelovitim podacima jer je od 2008. ukinuta obveza da se kod središnje banke evidentira svaki kreditni posao s inozemstvom. Glavašu, pak, odgovaraju da je, uz ostalo, mljekarima odobrena izvanredna pomoć iz proračuna EU-a od 1,8 milijuna eura te još toliko iz nacionalnog proračuna, kao i da se razmatra mogućnosti smanjivanja PDV-a na mliječne proizvode na 5 posto. Najavljuju i korekciju Programa ruralnog razvoja radi bolje iskoristivosti programa u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda.

HEP-u odobrenje za korporativna jamstva

U saborsku su proceduru upućene i zakonske izmjene na temelju kojih se omogućava prijenos kapitalizirane štednje iz mirovinskih fondova u prvi mirovinski stup za osobe koje iz prvog stupa i dobivaju mirovine, poput onih u invalidskim mirovinama ili s benificiranim radnim stažem i sl. Predloženim zakonskim izmjenama, kazala je ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, povećali bi se prihodi proračuna za 90 milijuna kuna ove godine, 110 milijuna kuna iduće godine, te 130 milijuna kuna u 2018.

Vlada je dala odobrenje HEP-u za izdavanje korporativnih jamstava ovisnim društvima HEP grupe u okvirnom iznosu do 150 milijuna kuna.

Vlada je prihvatila dva amandmana nomotehničke prirode na prijedloge izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Riječ je o zdravstvenim zakonima o kojima je Sabor već neuspješno pokušao glasovati početkom tjedna kada je oporba srušila kvorum uz obrazloženje da je zakon na štetu građana.

Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. 

Prihvaćen je i prijedlog izmjena Zakona o računovodstvu, a vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja. Prihvaćena je i odluka o imenovanju Grada Rijeke za naslov Europske prijestolnice kulture 2020., a Brodsko-posavskoj županiji odobrena je jednokratna pomoć za potrebe grijanja osnovnih škola. Naime, toj će se županiji prepustiti lož ulje preostalo od grijanja tranzitnog migrantskog centra u Slavonskom Brodu.

Karamarko razriješen s niza dužnosti

Tehnička vlada na zatvorenom djelu sjednice razriješila je Tomislava Karamarka niza dužnosti koje je obavljao kao prvi potpredsjednik Vlade, prije nego što je podnio ostavku na tu funkciju.