Velika Britanija je izabrala! Ujutro rezultati - u Uniji ili izvan nje?

Diljem Ujedinjenog Kraljevstva zatvorena su birališta na kojima se donosila odluka o europskom članstvu. Ostati u Uniji ili izaći iz nje nakon 43 godine članstva? Odgovor na to pitanje imalo je prilike dati 46,5 milijuna britanskih birača na biralištima koja su zatvorena u 22 sata po lokalnom vremenu. 

Rezultat referenduma o "Brexitu" neće biti poznat sve do deset sati ujutro, kada će biti objavljen u gradskoj vijećnici u Manchesteru. Ako je vjerovati analitičarima, presudni će biti glasovi onih koji se do posljednjeg trenutka nisu mogli odlučiti, a njih je bilo više od 10%.

Svi se slažu u jednom - britanski referendum najveći je test ujedinjene Europe dosad.Velika Britanija, članica EU-a od 1973. koja nije u Schengenu i nije uvela euro, ima poseban status unutar bloka. Mogla bi biti prva zemlja koja će napustiti EU. Premijer David Cameron rekao je da će rezultat biti obvezujući i da neće biti drugog referenduma. 

Iz Londona se javila dopisnica HRT-a Jasna Paro.U srijedu, dan uoči referenduma, dvije internetske ankete davale su blagu prednost pristašama izlaska iz EU-a i pokazale da je još velik broj neodlučnih, dok mogućnost "Brexita" zabrinjava Bruxelles, gospodarske krugove i gotovo sve čelnike svjetskih zemalja.

Budućnost Velike Britanije ovisi o nekoliko tisuća glasova

Kako navodi Opinium, koji je ispitao 3011 Britanaca, 45% je za izlazak, 44% za ostanak u EU-u, ali 9% još je neodlučno, a 2% ne želi se očitovati. TNS koji je ispitao 2320 ljudi, navodi da je 43% za izlazak, 41% za ostanak i 16% neodlučnih.

Za HRT je britanski referendum komentirala profesorica Fakulteta političkih znanosti Lidija Čehulić Vukadinović. Više europskih čelnika uputilo je jučer posljednja upozorenja Britancima da ne izlaze iz Europske unije. U slučaju izlaska, EU će izgubiti jednu od namoćnijih članica, peto po veličini svjetsko gospodarstvo i stalnu članicu UN-ova Vijeća sigurnosti. Glavne međunarodne ustanove već tjednima upozoravaju na ozbiljne gospodarske posljedice, a Engleska banka je čak spomenula mogućnost recesije u zemlji.

Glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde izjavila je u srijedu da bi odluka o izlasku utjecala na američko gospodarstvo. U srijedu je gotovo 1300 čelnika tvrtka - među kojima je polovina uvrštena na londonsku burzu - pozvalo na ostanak u zajednici 28 zemalja. Sličan poziv su uputile i poznate osobe iz svijeta sporta, filma i glazbe poput Davida Beckhama, Daniela Craiga i skupine U2, koji su poželjeli da pobijedi tabor "Remain", pristaše ostanka u EU-u. Za razliku od njih, republikanski kandidat za Bijelu kuću Donald Trump izjasnio se za Brexit, priznavši ipak da "nije previše razmišljao o tom pitanju".

Kampanja je pokazala i generacijski rascjep, s obzirom na to da se mladi Britanci uglavnom izjašnjavaju za EU, a stariji su skloni izlasku. London, veliki gradovi, Škotska i Sjeverna Irska su za ostanak, a unutrašnjost Engleske za Brexit. Škotska nacionalna stranka (SNP) na vlasti u Edinbourghu opetovala je da bi izlazak "nužno" doveo do drugog referenduma o neovisnosti Škotske. Sjeverna Irska strahuje pak od ponovnog pojavljivanja fantoma iz prošlosti  bude li morala odrediti granicu s južnim susjedom.