Kolinda Grabar-Kitarović u službenom posjetu Sloveniji

Na poziv predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u službenom posjetu Republici Sloveniji. Prisustvovat će središnjoj proslavi Dana državnosti i 25. obljetnice samostalnosti Republike Slovenije.

Službeni posjet Republici Sloveniji, predsjednica Grabar-Kitarović započela je susretom sa slovenskim predsjednikom Pahorom. Dvoje čelnika istaknuli su nakon sastanka tradicionalno dobre odnose dviju zemalja. Na apel hrvatske predsjednice slovenskoj strani da se s granica ukloni žilet žica, slovenski je predsjednik rekao da će to biti učinjeno u razumnom roku.

Razgovaralo se i o arbitražnom sporu, no bez pomaka.

Predsjednica Grabar-Kitarović zatražila je i povrat uloga hrvatskim štedišama Ljubljanske banke na isti način na koji je to učinjeno i za slovenske državljane.

U povodu 25. obljetnice državne samostalnosti i Dana državnosti 25. lipnja koji Hrvatska i Slovenija slave isti dan, Slovenija održava niz svečanosti, a najvažnije će biti u petak navečer na dvama trgovima u središtu Ljubljane - na Trgu Republike pred zgradom parlamenta i na Kongresnom trgu pred rektoratom ljubljanskog sveučilišta.

Osim hrvatske predsjednice pozvani su i predsjednici Italije, Mađarske i Njemačke - Sergio Mattarella, Janos Ader i Joachim Gauck te austrijski predsjednik u odlasku Heinz Fischer i novoizabrani austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.