Tehnička vlada neće odlučivati o imenovanjima u javnim poduzećima

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je kako je odluka o imenovanjima privremenih uprava javnih poduzeća iz resora tog ministarstva donesena u najboljem interesu države te kako će o natječaju i kandidatima koji se jave na natječaj za uprave tih tvrtki odlučivati sljedeća Vlada.

Podsjetimo, ministarstvo je krajem svibnja opozvalo članove uprava i nadzornih odbora u nekoliko tvrtki iz nadležnosti tog resora, uz obrazloženje kako je riječ o čelnicima kojima je istekao ili istječe mandat te su imenovani novi čelnici s mandatom do imenovanja novih temeljem javnog natječaja. Dan nakon pada Vlade, 17. lipnja, u Narodnim novinama su objavljeni natječaji za imenovanje predsjednika i po dva člana Uprave u tri javna poduzeća - HŽ Infrastrukturi, Hrvatskim autocestama i Hrvatskim cestama, a raspisao ih je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Navodi se da su objavljeni temeljem Vladine Uredbe o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i odluka skupština tih triju tvrtki od 2. lipnja. Rok za prijavu na natječaj je 15 dana od dana objave.

Ministar Oleg Butković rekao je jutros uoči sjednice Vlade da su natječaji raspisani temeljem odluka skupština održanih prije opoziva premijera, te da će odluke ionako donijeti sljedeća Vlada, odnosno da tehnička vlada sigurno neće postupiti protuzakonito.