U EU konzumirano 53 mlrd. ilegalnih cigareta

U Europskoj uniji (EU) prošle je godine konzumirano 53 milijarde ilegalnih cigareta, a vlade država članica EU-a zbog toga su izgubile gotovo 11,3 milijarde eura poreznih prihoda, s obzirom na to da je svaka deseta konzumirana cigareta ilegalna, pokazalo je najnovije izvješće revizorske kuće KMPG.

Izvješće upućuje na prevladavajući trend sve većeg rasta ilegalnih i tzv. Illicit White cigareta u odnosu na 2014. godinu. Naime, na cigarete Illicit White otpada više od trećine svih ilegalnih cigareta, dok je ukupan broj krivotvorenih cigareta narastao na 4,7 milijardi.

Cigarete Illicit White zakonito se proizvode u jednoj državi/tržištu, ali su prokrijumčarene iz jedne države u drugu te se prodaju bez plaćanja poreza. Najveći broj od ukupno 5,3 milijarde cigareta Illicit White pakiran je u kutijama koje sadržavaju oznake na bjeloruskom jeziku, pokazalo je izvješće.

U ovogodišnjem izvješću analizirani su rasprostranjenost krivotvorenih, prokrijumčarenih i tzv. Illicit White cigareta u 28 država članica EU-a te Švicarsku i Norvešku, kao i razlozi koji su do toga doveli.

U Hrvatskoj je zabilježena manja razina preprodaje duhanskih proizvoda, što se tumači pojačanim provjerama na graničnim prijelazima zbog migrantske krize, osobito iz smjera BiH i Srbije. No unatoč nižoj razini preprodaje duhanskih proizvoda, procjenjuje se da je gubitak poreznih prihoda u državni proračun lani iznosio 29 milijuna eura. U Hrvatskoj se prvi put pojavljuju Illicit White cigarete u malim količinama podrijetlom iz Italije. Od svih cigareta koje dolaze u Hrvatsku i dalje je najveći unos iz BiH, zatim iz Srbije, dok je najveći odljev cigareta iz Hrvatske zabilježen prema Njemačkoj, Sloveniji i Austriji. Podatak se tumači činjenicom da otprilike dva milijuna njemačkih turista iskorištava priliku u Hrvatskoj kupovati jeftinije cigarete i nositi ih kući.