Revolucija u digitalnoj medicini: Rješenja od dijagnostike do nabave lijeka

Znanost strelovito napreduje, osobito u područjima u kojima su najveća ulaganja, a jedno od njih je zdravstvo. Mnoge nekad nezamislive stvari danas su stvarnost, i u liječenju i u organizaciji sustava. Pametne leće, pilule sa senzorima, kutije s kodovima, umreženi zdravstveni kartoni...

Je li stiglo vrijeme u kojem neće biti prepunih i zagušljivih čekaonica i redova kod liječnika?

Anita Galić iz Hrvatskog farmaceutskog društva govori o telemedicini iz same ljekarne. Dakle, pacijent dolazi u ljekarnu i odatle komunicira s liječnikom pomoću informatičkog sučelja. Taj način je puno brži u pristupu bolesti, kaže.

Uz pomoć tehnoloških rješenja, to je moguće u svakom segmentu - od nabave lijekova do postavljanja terapije. Primjerice, neće više biti straha kada preuzmemo lijek - je li ispravan, provjeren i valjan. Do 2019. svaki lijek izdan u Europskoj uniji mora imati serijski broj. Promjene mora financirati farmaceutska industrija, a provjeravati - ljekarnici.

Svaka pojedinačna kutijica, ako završi na krivom mjestu, kod krivog pacijenta, može uzrokovati štetne, čak i smrtonosne posljedice, pojašnjava Krešimir Đurašić, voditelj projekata serijalizacije farmaceutskih proizvoda.

A svjetski su se trendovi preselili i u naše mobilne telefone. U samo jednoj aplikaciji možete imati popis svega. Terapija, mjerenja, pregleda, zdravstvenog tima i najbliže ljekarne. Obavijestit će vas i o datumu pregleda i satima terapije.

Ipak, prvi korak prema onome što za sada zvuči svemirski, već imamo. U hrvatskom zdravstvu postoje 4 velika e. E- uputnica, e-naručivanje, e-recept i e-karton. Još malo i crvena uputnica odlazi u povijest. 

Ono zadnje što nam nedostaje je nacionalni elektronski karton. S njim više nećete trebati nositi vaše dokumente od jednog liječnika drugom, obećava Siniša Košćina, voditelj informatizacije u području eZdravlja.