Britanci izabrali izlazak iz Europske unije, Cameron nudi ostavku

Velika Britanija izglasovala je na referendumu napuštanje Europske unije, zaključili su svi britanski mediji nakon prebrojane velike većine biračkih listića.

Ovo je prvi put u povijesti da neka država napušta Europsku uniju.  

Konačni rezultati referenduma pokazali su da se 51,9% Britanaca izjasnilo za izlazak, a 48,1% za ostanak, priopćilo je izborno povjerenstvo. Za Brexit su najviše bili u Engleskoj i Walesu, dok su Škotska, Sjeverna Irska i London podržali ostanak.

Britanski premijer David Cameron u obraćanju javnosti najavio je da će u listopadu podnijeti ostavku. Nije u redu da ostanem kapetan koji će voditi zemlju prema novoj destinaciji. Moja je želja da imamo novo vodstvo do listopada, rekao je. Istaknuo je kako je u njegovu mandatu napravljeno mnogo reformi i da je očuvana britanska gospodarska snaga. 

Pregovori s Europskom unijom trebali bi početi pod vodstvom novog premijera, narod je donio odluku koju treba poštovati. Onima koji su izgubili, kao ja, treba objasniti kako će to sada izgledati. Sve ću učiniti da pomognem ovoj zemlji u budućnosti da uspije, dodao je i najavio sjednicu vlade za ponedjeljak.

Britanski guverner Mark Carney kazao je da će pritisak na bankarski sektor potrajati dok Ujedinjeno Kraljevstvo uspostavi nove odnose s Europom i ostatkom svijeta.
Čelnici europskih institucija izrazili su u petak žaljenje zbog odluke britanskih birača o napuštanju Europske unije i uputili snažnu poruku da  preostalih 27 zemalja nastavlja zajedno.

Britanski čelnici o rezultatima referenduma

Čelnik eurofobne stranke UKIP-a Nigel Farage rekao je da počinje sanjati neovisnu Veliku Britaniju. Usuđujem se sanjati zoru koja se rađa nad neovisnim Ujedinjenim Kraljevstvom, izjavio je pred pristašama izlaska zemlje iz Europske unije okupljenima u jednoj zgradi u Londonu.

Učinili smo to za cijelu Europu. Nadam se da će ova pobjeda srušiti ovaj neuspjeli projekt i odvesti nas u Europu suverenih država. Odbacimo (europsku) zastavu, Bruxelles i sve što je propalo. Neka 23. lipnja bude naš dan neovisnosti, zaključio je Farage. 
Tužan sam, ali mislim da je prije svega to problem Velike Britanije, rekao je čelnik pučana, njemački demokršćanin Manfred Weber i istaknuo da je funta preko noći izgubila 30% svoje vrijednosti, dok je euro ostao stabilan.

Čelnik europskih liberala Guy Verhofstadt izjavio je da britanska odluka treba biti poziv za drugačiju i reformiranu Europsku uniju. I dok jedni govore da odluka britanskih birača znači da građani žele manje Europe, Verhofstadt vjeruje da će EU trebati više političkog jedinstva. Monetarna unija bez političke unije naprosto neće funkcionirati, ističe.

Ovo je tužno, ali nije pogreb Europske unije, rekao je čelnik socijalista Gianni Pittella.