"U mreži Prvog" o izlasku Velike Britanije iz EU-a

U radijskoj emisiji "U mreži Prvog" bilo je riječi o referendumu u Velikoj Britaniji i što njihov izlazak znači za ostatak Europe. U emisiji su gostovali prof. dr. sc. Dejan Jović,  prof. dr. sc. Goran Bandov, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula te se telefonom iz Velike Britanije javila Barbara Peranić.

Rezultati su pokazali da je Brexit odluka britanskih glasača. Škotska, Sjeverna Irska i London glasovali su za ostanak u EU, a Wales i Engleska za izlazak. Cijeli proces izlaska Velike Britanije iz EU-a može potrajati i do 10 godina, rekla je Barbara Peranić.

Iz Bruxellesa telefonom se javio Tonino Picula koji smatra da su se nakon rezultata referenduma mnogi probudili s ozbiljnim dilemama u Bruxellesu, da će se Juncker suočiti s problemima na koje nije računao.

Dejan Jović smatra da su se ankete pokazale nepouzdanima. U Britaniji je šok, a funta je dramatično pala za 11%. Vrlo lako je moguće da će se stvari normalizirati, ali i da se kriza produbi, rekao je Jović.

Britanci su smatrali da je migracija jedan od većih problema zato jer su imali slučaj da im dolazi 500 tisuća ljudi, a odlazi 200 tisuća, no Jović smatra da je baš suprotno te da migranti izrazito doprinose bogatstvu Velike Britanije i njezinu ekonomskom uspjehu. Pitanje je u kojem smjeru će se EU sada pomaknuti, suočavamo se s dilemom - nacionalizam nasuport projekta europskog integriranja. EU nije samo ekonomska zajednica, nego i antiratni i ideološko-politički projekt, kaže Jović.

Velik broj građana drugih zemalja koji živi u Britaniji sada se suočava s upitnom egzistencijom, a isto tako i Britanci koji žive u Španjolskoj, Francuskoj pitaju se kako dalje, rekao je Goran Bandov.

Slijedi niz izazova, proces izlaska Britanije trajat će dulje od dvije godine. Financijske usluge će se preseliti u Luxembourg te su oni jedini dobitnik iz cijele ove situacije, dodao je Bandov.

Ne mislim da će Velika Britanija izaći iz cijele priče, ostat će u nekom partnerskom odnosu, a u budućnosti možemo očekivati i "czexit", rekao je Bandov te dodao da za društvo u kojem trenutačno živimo nemamo bolju alternativu od Europe.