Desnice Nizozemske i Francuske također bi izašle iz EU-a

Nakon prvih rezultata referenduma koji govore da će Britanci napustiti članstvo u Europskoj uniji, stižu slični zahtjevi u još nekim državama. Čelnici desnice u Nizozemskoj i Francuskoj pozvali su na referendume u svojim zemljama o napuštanju Unije. 

Nizozemski desničar Geert Wilders pozvao je na referendum u Nizozemskoj o članstvu u Europskoj uniji i obećao da će ako bude izabran za premijera na općim izborima u ožujku sljedeće godine, on također sazvati referendum. Želimo biti sami zaduženi za svoju zemlju, za svoj novac, svoje granice i svoju imigracijsku politiku. Vrijeme je za novi početak koji će se temeljiti na našoj vlastitoj snazi i suverenitetu, naglasio je Wilders.

Francuska Nacionalna fronta pozvala je također na referendum.

Sloboda na kraju uvijek pobjeđuje. Bravo za Ujedinjeno Kraljevstvo, kazao je zamjenik čelnice FN-a Florian Philippot na Tweeteru. Sada je vrijeme za Frexit, dodao je.

Francuska možda ima tisuću puta više razloga da želi izići iz EU-a od Engleza, istaknula je čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen na sastanku europske desnice u Beču prošli tjedan. Izlazak Velike Britanije dokazao bi da je moguće živjeti izvan EU-a, kazala je nedavno. Le Pen redovito vodi u anketama za prvi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj 2017.

Male zemlje, poput Danske i možda Švedske, (...) pripadaju u "riskantnu" skupinu u slučaju Brexita, kaže politolog Carsten Nickels iz instituta "Bruxellois Teneo".