Učinci Brexita na Hrvatsku ovise o daljnjim potezima Londona

Hrvatska narodna banka objavila je kako pomno prati situaciju na tržištu te će i u novim uvjetima nastaviti osiguravati stabilnost tečaja i bankarskog sustava. Ocjenjuje da će potencijalni dugoročni učinci na Hrvatsku ovisiti o daljnjim potezima Velike Britanije i tijeku procesa njezinog izlaska iz EU-a.

Tečaj kune prema euru ostao je stabilan unatoč pojačanoj kolebljivosti koja je obilježila financijska tržišta nakon vijesti o rezultatima referenduma o izlasku Velike Britanije iz Unije. Istodobno je vidljiv blagi porast prinosa na hrvatske državne obveznice denominirane u eurima, stoji u priopćenju.

HNB ističe da za ocjenu kratkoročnih učinaka rezultata referenduma treba ipak pričekati da se stišaju prvi odjeci iznenađenja.

Podsjeća da je između Zagreba i Londona prisutna relativno niska razina trgovinske povezanosti. Hrvatski je izvoz lani iznosio 205 milijuna eura - 1,8% ukupnog izvoza, odnosno 0,5%  hrvatskog BDP-a. Istodobno je uvoz iznosio 209 milijuna eura - 1,1% od ukupnog uvoza i 0,5% u BDP-u Hrvatske.

Potencijalni dugoročni učinci rezultata referenduma kako na gospodarstvo EU-a,  tako i na Hrvatsku ovisit će o daljnjim potezima Londona, vremenu i strukturi izlaska iz EU-a, učincima na političku dinamiku integracija EU-a, srednjoročnim do dugoročnim učincima svih ovih elemenata na financijska tržišta, među ostalim i na apetit za rizik pojedinih skupina zemalja i investitora, zaključuje HNB.
Marić: Odluka nosi veliku dozu neizvjesnosti, proces će trajati godinama 

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je kako odluka Britanaca donosi visoku dozu neizvjesnosti s obzirom da će sami proces izlaska Velike Britanije iz Unije potrajati još godinama, ali da ne treba stvarati pretjeranu paniku u Hrvatskoj, koja ima jak financijski sustav koji će reagirati na adekvatan način.

Istaknuo je da su efekti te odluke zaista veliki te da financijska tržišta nisu ovako reagirala još od pada Lehman Brothersa 2008. i početka financijske krize.

Kako se i očekivalo, u prvom koraku kratkoročno je najveći negativni efekt na britansku funtu, koja je u prvi mah izgubila preko 10% vrijednosti. U kratkom roku se također može očekivati reperkusije na gospodarski rast Velike Britanije i njenih trgovinskih partnera jer ova situacija nosi neizvjesnost koja sigurno odvraća investitora od ulaganja i aktivnosti općenito, ocijenio je Marić.

Upitan za savjet hrvatskim građanima koji imaju problema s raspolaganjem svojim funtama putem internet bankarstva, odgovorio je da im sigurno nije lagodno, ali da ne treba stvarati pretjeranu paniku i da će HNB sigurno dati svoj savjet jer je to u njegovoj ingerenciji.

Za EU ovo je veliki izazov i u trgovinskom smislu, jer je izvoz EU prema Velikoj Britaniji ipak gotovo tri puta veći nego obrnuto i to će biti varijabla u pregovorima. S druge strane, London je ipak financijsko središte Europe i jedno od financijski središta svijeta i sve što je vezano uz financijski svijet dobrim je dijelom bilo vođeno i vezano uz funkcioniranje samog Londona, zaključio je ministar financija.

Za Dnevnik HRT-a o posljedicama Brexita na Hrvatsku govorio je ekonomist Đuro Njavro.