Predsjednica razočarana, za Živi zid Brexit pobjeda

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović razočarana je ishodom britanskog referenduma, ali je naglasila da se europski projekt nastavlja. Odluku Britanaca treba prihvatiti takvu kakvu jest, ali ona neće odmah imati neposredne učinke jer slijede pregovori Londona i Bruxellesa o postupku izlaska i budućim odnosima, dodala je.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je da Velika Britanija nikada nije imala mirnu situaciju kada se radilo o članstvu u Europskoj uniji. Odluku o izlasku donijeli su na trećem referendumu u svojoj povijesti, ističe. 

Brexit neće imati ozbiljnije posljedice za hrvatsku stabilnost. Ne mislim da se radi o otvaranju Pandorine kutije, iako je na njezinu dnu nada. Ne vidim opasnost da osnivačice Unije, velike zemlje, krenu tim putem. London je u Uniju ušao radi zajedničkog tržišta, vidjelo se da je na neki način - bijela vrana. Cameron je poginuo od vlastite paljbe. Bit će zahtjeva za izlazak i u Hrvatskoj, ali to je demokracija, izjavio je Milanović. Istaknuo je kako će Brexit najviše utjecaja imati na mlade koji su uglavnom željeli ostati u Uniji, a preglasani su. 

Brexit neće utjecati ni na susjedne zemlje koje žele u EU. Motivi regije su drugačiji, i za razliku od Britanaca nemaju izbora. Radi stabilnosti regije, na nama je da im pomognemo. BiH treba gledati kroz prste kako ne bismo imali rupu usred Europe koju nitko ne želi, no za to treba uho u Bruxellesu, malo vizije, a ne samo birokracije, rekao je Milanović.

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić (HNS) ocijenila je Brexit lošom odlukom i za Veliku Britaniju i za Europsku uniju, u kojoj bi mogla osnažiti ekstremnu desnicu.

Ova opasna i loša odluka potencijalno će imati financijske, političke i geopolitičke posljedice za Veliku Britaniju, a u mnogim europskim zemljama ohrabrit će ekstremnu desnicu, osobito u Francuskoj i Nizozemskoj. Nadam se da na razini Europe postoji dovoljno odgovornosti da se očuva projekt, ideja koja je omogućila prosperitet kakav Europa nikada nije imala. Jasno je da projekt ima nedostataka, da ga treba reformirati i pojednostavniti. I u tom je pogledu prisutnost Velike Britanije bila dragocjena, jer su, opravdano, kritizirali preveliku administraciju i kompliciranu proceduru, smatra Pusić.

HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković iščitava iz prvih reakcija u samoj Velikoj Britaniji da je britanska javnost "u stanju šoka". Jedno je bila priča i igra riječima oko toga trebaju li ostati ili izići iz EU-a, no sada su već osjetili prve konkretne posljedice - pad funte i nestabilnost na burzama, podsjetio je Jandroković.

Živi zid je pak proglasio Brexit pobjedom, poručivši kako je vrijeme da i Hrvatska raspiše referendum za napuštanje EU-a. Kreće raspad Europske unije! Vrijeme je da svi političari koji su nas u Uniju na prijevaru uveli za to i kazneno odgovaraju, poručio je Živi zid na Facebooku.