Poljska će predložiti reforme za jačanje nove Unije

Europska unija mora se brzo promijeniti, ne samo zato što su Britanci glasali za izlazak iz EU-a nego i zbog toga da osnaži potporu koju ima od svojih građana, izjavio je češki premijer, dok njegov mađarski kolega smatra da britanska odluka pokazuje da Bruxelles mora slušati svoje građane.

Češki premijer Bohuslav Sobotka ističe da izglasavanje Brexita ne znači kraj EU-a te da bi Unija trebala dogovoriti da izlazak Velike Britanije bude "brz i racionalan". Unija se mora brzo promijeniti, ne zato što je Britanija otišla nego zato što europski projekt treba puno snažniju potporu svojih građana. Europa mora biti spremnija djelovati, biti fleksibilna, manje birokratska i puno osjetljivija na različitosti 27 zemalja članica, napisao je Sobotka na svom Facebook profilu.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da odluka na referendumu pokazuje da Bruxelles mora slušati svoje građane i dati odgovarajuće odgovore na ključna pitanja poput imigracije, koja je imala važnu ulogu u britanskim raspravama uoči referenduma.

Poljska kani predložiti reforme koje bi EU učinile snažnim blokom suverenih država, rekla je poljska premijerka Beata Szydlo, uz komentar da je Brexit loša vijest za njezinu zemlju i najava destabilizacije u samoj Velikoj Britaniji. Spomenula je kako je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predvidio da će Britanci izabrati izlazak. Poljski ministar vanjskih poslova smatra da neće biti trenutnih posljedica na Poljake koji žive u Velikoj Britaniji zbog odluke o izlasku iz EU-a jer će Londonu trebati 2 do 15 godina da ispregovara nove odnose s Bruxellesom.

Europskoj uniji potreban je novi sporazum nakon što su Britanci odlučili napustiti blok, izjavio je nekadašnji poljski premijer i čelnik vladajuće poljske stranke Pravo i pravda Jaroslaw Kaczynski.