Sjeverni Irci i Škoti prijete referendumima, nezadovoljan i Gibraltar

Premijer David Cameron najavio je da će u listopadu podnijeti ostavku pošto su njegovi sunarodnjaci na referendumu izglasali napuštanje Europske unije. Favorit za njegova nasljednika je bivši gradonačelnik Londona i glavni zagovornik britanskog izlaska iz EU-a Boris Johnson, objavile su britanske kladionice.

Iza Johnsona slijede ministrica unutarnjih poslova Theresa May, koja je zagovarala ostanak, i ministar pravosuđa Michael Gove, Johnsonova desna ruka u kampanji za izlazak.

Šef britanskih laburista i vođa oporbe Jeremy Corbyn rekao je da su pred Velikom Britanijom teški dani. Vlada mora zaštititi i poticati domaću ekonomiju jer ulazi u fazu razvoda s Unijom i pregovaranja o novim trgovinskim sporazumima. Rezultat je ovakav jer su mnoge općine site rezanja potrošnje i štednje, izjavio je Corbyn.
Ministar vanjskih poslova Phillip Hammond ističe kako je London sada izgubio mnogo od svoje diplomatske moći i kako njegov glas u EU više neće imati istu težinu.

Britanci istražuju mogućnost irskog državljanstva

Zabilježen je rast broja pretraga oko mogućnosti prijave za irsku putovnicu među stanovnicima Velike Britanije nakon referenduma.

Zabilježen je rast od 100% u broju pretraga "dobivanje irske putovnice", objavio je na Twitteru Google Trends. Do petka poslijepodne zabilježen je rast i drugih pretraga vezanih za irske putovnice: "Obnavljanje irske putovnice"  650%, "irski ured za putovnice" 400%, "irska ambasada putovnice" 200%, a "irska putovnica" za 190%.

Milijuni Britanaca irskog su porijekla, a svatko čiji su djedovi i bake ili roditelji rođeni u Irskoj, članici EU-a, može steći državljanstvo te zemlje.

Škotska vlada pripremit će novi referendum o neovisnosti

Škotska vidi svoju budućnost unutar EU-a, rekla je premijerka Nicola Sturgeon, a sjevernoirska nacionalistička stranka Sinn Fein zahtijeva referendum o ujedinjenju s Republikom Irskom. Glasači u Škotskoj izabrali su ostanak sa 62%, a u Sjevernoj Irskoj s 56%.

Ovaj ishod dramatično mijenja politički krajolik, britanska vlada je izgubila mandat za predstavljanje interesa ljudi ovdje na sjeveru Irske, rekao je čelnik Sinn Feina Declan Kearney ističući da je većina - republikanci i unionisti, katolici i protestanti - glasovala za ostanak. Irska vlada sazvala je hitan sastanak.
Škotska mora početi pripremati novi referendum o neovisnosti od Velike Britanije kako bi ostala u Europskoj uniji. S demokratskog stajališta je neprihvatljivo to što je Škotska suočena s mogućnošću da ostane izvan EU-a protiv svoje volje, izjavila je Sturgeon, koja je i predsjednica Škotske narodne stranke. Za EU bilo je 62% Škota, a na referendumu o neovisnosti Škotske od Londona u rujnu 2014. zagovornici ostanka dobili su 55% glasova.

I Gibraltar želi preispitati suverenitet

Gibraltar, britanski poluotok s 30.000 stanovnika na jugu Španjolske, masovno je glasovao za ostanak u Europskoj uniji. Sada bi mogao preispitati odnos s Madridom s kojim traje 312 godina dug spor oko suvereniteta nad tim teritorijem.

Za ostanak u EU bilo je 95,9% stanovnika Gibraltara, a njegov prvi ministar Fabian Picardo rekao je uoči glasovanja kako ono neće utjecati na suverenitet. No oko 10.000 radnika, ili jedna trećina stanovnika, državljani su EU-a od čega je 7.000 Španjolaca koji svaki dan prelaze mali granični prijelaz pješke ili automobilima iz okolnih španjolskih mjesta.

Velika Britanija koja upravlja gibraltarskom vanjskom i obrambenom politikom, napravila je od njega poreznu oazu pa kompanije, napose financijski ulagači, otvaraju ondje sjedišta izbjegavajući plaćanje poreza u matičnim zemljama. Ondje ne postoji ni PDV ni porez na dobit.
Gibraltar, s čije se 430 metara visoke stijene vide obronci marokanskih planina, Španjolci pak nazivaju britanskom kolonijom i traže vraćanje suvereniteta. Na teritorij udaljen 20 kilometara od Afrike, od kuda se može kontrolirati ulaz u Sredozemno more, iskrcali su se 1704. anglo-nizozemski vojnici za vrijeme Rata za španjolsko naslijeđe koji su vodile Bourboni i Habsburzi. Mirom u Utrechtu 1713. Gibraltar je pripao Velikoj Britaniji.