Dan sjećanja na žrtve prvih logora NDH

Pravoslavnom liturgijom za pokojne i židovskom molitvom, kod Šaranove jame u Jadovnu održana je komemoracija za tisuće ubijenih u prvim logorima smrti Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i Pavelićeva režima.

O opasnosti od zaborava i pokušaju revidiranja povijesti te o odnosu Katoličke crkve prema ustaškom režimu govorili su predstavnici židovskih općina i Srpskog narodnog vijeća.

Samo zato što su bili druge vjeroispovjesti ili nacije mnogi su živote izgubili na najokrutniji način od Pavelićeva režima na Jadovnu i Metajni.

Tisuće nevinih ljudi svoj su život ovdje okrutno okončali, pa današnja komemoracija kod prisutnih je zazvala poštivanje prema svakoj nevinoj žrtvi.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac istaknuo je kako današnje vladajuće strukture nemaju pravo na revizionizam kao ni  svi oni koji ovakva mjesta izbjegavaju. Oni koji negiraju ovo mjesto, relativiziraju njegovu strahotu, i zaobilaze ga, trebali bi razmisliti, o kojoj svetosti i kakvoj svetosti govore, kazao je Pupovac.

Ove su godine izostala državna izaslanstva Hrvatske i Srbije kao i mnogi autobusi koji su dolazili iz te države. Vijence su uz predstavnike židovske zajednice i srpskog narodnog vijeća položili i hrvatski antifašisti te veleposlanica republike Srbije u Hrvatskoj.