Virovitica: Oprema se Panonski drvni centar

Nastavlja se opremanje Panonskog drvnog centra kompetencija u Virovitici,  najvećeg projekta u toj županiji koji je financiran sredstvima Europske unije. Potpisani su ugovori vrijedni gotovo 2 milijuna kuna za opremanje laboratorija u kojem će znanstvenici proučavati materijale nanotehnologijom. Centar će pružati usluge malim i srednjim poduzetnicima iz Hrvatske i okolnih zemalja.

U naizgled futurističkom objektu sa zanimljivim rješenjem krovišta ideje će postajati stvarnost. Na najsuvremenijoj opremi koja je djelomično već instalirana obavljat će se znanstvena istraživanja i izrađivati prototipovi za daljnji razvoj sektora drvne industrije - po kojoj je Virovitičko-podravska županija već nadaleko poznata.

Centar će prije svega biti na usluzi malim i srednjim poduzetnicima u proizvodnji namještaja, u proizvodnji podnih obloga zidnih obloga.

Javljaju se neki novi inovativni proizvodi, naravno drvene konstrukcije, drveni nosači, koji se jedino u našoj županiji u Voćinu već godinama proizvode, kaže Sanja Bošnjak, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije.

Partneri na projektu uz županiju su razvojna agencija Vidra, Institut Ruđer Bošković i Šumarski fakultet u Zagrebu. U laboratoriju će znanstvenici iz Ruđera proučavati nove suvremene materijale i određivati toksičnost nanočestica u drvnim premazima, primjenjujući najsuvremeniju znanstvenu tehnologiju.

Obzirom da se radi o ljudskom zdravlju, odnosno opremi i namještaju koji će biti u dodiru sa ljudima, bilo je potrebno vidjeti mogu li nanočestice štetiti ljudima i njihovu zdravlju, pojasnila je znanstvena savjetnica Rozelinda Čož-Rakovac.

Panonski drvni centar kompetencija najvrjedniji je projekt u Županiji čiji iznos od 45 milijuna kuna EU sufinancira u 99%-nom udjelu, a 1% pokriva Virovitičko-podravska županija. Izgradnja je u završnoj fazi, a otvorenje se očekuje u rujnu.