Sastanak u Berlinu: Nećemo dopustiti da nam uzmu našu Europu

Nećemo dopustiti da nam uzmu našu Europu, projekt mira i stabilnosti, rekao je šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier u Berlinu prije sastanka s kolegama iz pet zemalja utemeljiteljica Europske unije - Francuske, Italije, Belgije, Nizozemske i Luksemburga.

Nakon šoka, europski čelnici kreću u akciju kako bi proces razdvajanja Velike Britanije od Unije bio što manje bolan. Rastava neće biti prijateljska, upozorio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i zatražio da London odmah podnese zahtjev za napuštanje Europske unije.

Neće to biti prijateljska rastava, no nije to bila ni neka velika ljubav. Ne razumijem zašto britanska vlada treba čekati do listopada za odluku hoće li ili neće poslati pismo Bruxellesu kojim traži rastavu. Volio bih da to bude odmah, rekao je Juncker u petak navečer za njemačku televiziju ARD.

Britanski premijer David Cameron najavio je, naime, da će ostavku podnijeti u listopadu i svome nasljedniku prepustiti pregovaranje o izlasku zemlje iz EU-a. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz takvo je stajalište nazvao skandaloznim. Kada je 2013. najavio da će raspisati referendum o britanskom ostanku u Uniji ili izlasku iz nje, cijeli kontinent učinio je taocem svojih taktičkih pregovora. Sada ponovno cijeli kontinent uzima za taoca zbog unutarnjih dogovora u britanskoj konzervativnoj stranci, izjavio je za ARD. Ocijenio je da je to prekasno i smatra da se stranački kongres može sazvati već sutra ujutro.

Steinmeier je bio domaćin svojim kolegama po dužnosti iz zemalja utemeljiteljica EU-a. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault, nizozemski Bert Koenders, talijanski Paolo Gentiloni, belgijski Didier Reynders i luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn razgovarali su o aktualnim temama europske politike, navodi se u priopćenju. 

Istodobno je europski povjerenik za financijske usluge, britanski lord Jonathan Hill, dao ostavku, a Juncker ju je prihvatio.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u petak  izrazila žaljenje zbog "udarca nanesenog Europi i procesu europskog jedinstva", pozvala je u ponedjeljak u Berlin francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, talijanskog premijera Mattea Renzija, a odvojeno će primiti i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska. Nakon Brexita Njemačka će nastaviti igrati središnju ulogu, čak i važniju unutar Europske unije, izjavio je Juncker za njemački dnevnik Bild. 

Pariz i Berlin drugim će europskim zemljama ponuditi rješenja za učinkovitiji EU, bez ustavnih ispada, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault.

Socijalistički ministar objasnio je da o tome razgovara s njemačkim socijaldemokratskim kolegom Frank-Walter Steinmeierom od stupanja na dužnost u veljači. Naša razmišljanja podastiremo predsjedniku Francoisu Hollandeu i kancelarki Angeli Merkel, dodao je. Dvoje će se čelnika u ponedjeljak u Berlinu sastati s talijanskim premijerom Matteom Renzijem. 

Čelnici Europske unije sastat će se u srijedu bez britanskog kolege Davida Camerona kako bi razmotrili "proces rastave" s Londonom, najavio je  predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.


Čelnici 28 članica EU-a održat će dvodnevni summit od utorka popodne u Bruxellesu. Premijer Cameron informirat će ostalih 27 kolega na večeri, napisao je predsjedatelj skupa Donald Tusk u pismu čelnicima, iznoseći dnevni red sastanka. 

Škotska pokušava ostati u EU-u 

Škotska premijerka Nicole Sturgeon izjavila je nakon sjednice vlade da će  Edinburgh pokrenuti hitne pregovore s članicama i institucijama Europske unije kako bi se našao način da ostane u tom bloku.

Na referendumu je 52% građana Velike Britanije poduprlo izlazak iz Unije, no 62% Škota izjasnilo se za ostanak.