Papa u Armeniji o genocidu: Sjećanje se ne može zatomiti

Papa Franjo pomolio se pred vječnom vatrom u spomeničkom kompleksu za žrtve genocida nad Armencima na brdu Cicernakaberd i tom prigodom istaknuo "da se sjećanje na tragediju ne može zatomiti".

U pratnji armenskog predsjednika Serža Sarkisjana položio je vijenac pred mauzolejom i spustio se u okruglo unutarnje dvorište s 12 divovskih blokova koji predstavljaju 12 pokrajina u kojima su Armenci bili žrtve pokolja 1915./1916. koji je počinilo tadašnje Osmansko Carstvo.

Papa je zatim obišao vrt gdje je zalio drvo u znak mira i obnove, a potom je sjeo i otvorio veliku zlatnu knjigu. Molim ovdje, s boli u srcu, da se nikada više ne dogode ovakve tragedije, molim da čovječanstvo ne zaboravi kako bi znalo zlo pobijediti dobrim. Neka Bog čuva sjećanje armenskog naroda. Sjećanje se ne može zatomiti ni zaboraviti. Sjećanje je izvor mira i budućnosti, napisao je u poruci.

Iz memorijanog kompleksa pruža se pogled na brdo Ararat pokriveno snijegom. To brdo, koje se danas nalazi u Turskoj, simbol je armenske kršćanske kulture i vjeruje se da se ondje zaustavila Noina arka. U petak, prvog danas posjeta Armeniji, papa Franjo je masovna ubojstva Armenaca u Osmanskom Carstvu u Prvom svjetskom ratu ponovno nazvao genocidom.

U armenskoj katedrali Ečmiadzinu, gdje je odao počast deklaraciji koju su 2001. potpisali tadašnji papa Ivan Pavao II. i poglavar Armenske apostolske crkve Karekin II., papa Franjo upotrijebio je riječ "genocid" za masovna ubojstva Armenaca 1915., izraz koji je razgnjevio Turke kada ga je izgovorio prije godinu dana.

Obraćajući se armenskom predsjedniku i članovima diplomatskog zbora iskoristio je armenski izraz "Metz Yeghern" (Veliko zlo), a potom prije pripremljenom tekstu dodao riječ "genocid", aludirajući na "prvu u nizu katastrofa koje su obilježile prošlo stoljeće".

Jorge Bergoglio susreo se i s desetak potomaka osoba koje su uspjele preživjeti genocid jer ih je primio tadašnji papa Benedikt XV. u papinskoj palači Castel Gandolfo. Argentinskom Papi ovo je 14. inozemno putovanje u malo više od tri godine pontifikata. Armenija je bila prva zemlja koja je prihvatila kršćanstvo kao državnu religiju, 301. godine poslije Krista. Od 3,3 milijuna njezinih stanovnika, 90% pripada Armenskoj apostolskoj crkvi, odvojenoj od Rima.

U svojoj nakani približavanja istočnim crkvama, Jorge Bergoglio sudjelovat će u "božanskoj liturgiji" s Karekinom II., katolikosom svih Armenaca, odnosno vrhovnim patrijarhom Armenske apostolske crkve. Sastat će se i s malenom katoličkom zajednicom u Gyumri, gradu koji je 1988. pogodio snažan potres.