Brexit srušio Wall Street za gotovo 4% - pogrešna procjena ulagača

Na Wall Streetu u petak su cijene dionica potonule više od 3%, što je njihov najveći dnevni gubitak u 10 mjeseci.

Dow Jones potonuo je za 611 bodova ili 3,39%, na 17.399 bodova, dok je S&P 500 skliznuo za 3,60%, na 2.037 bodova, a Nasdaq za 4,12%, na 4.707 bodova.

Oštar pad cijena dionica posljedica je pogrešne procjene ulagača da će Velika Britanija ostati u Uniji. Zbog toga su danima prije referenduma burzovni indeksi rasli pa se S&P 500 u četvrtak primaknuo rekordnoj razini na samo 0,8%. Nakon što se pokazalo da većina Britanaca želi napustiti Uniju, taj je indeks zabilježio najveći dnevni gubitak od kolovoza prošle godine.

Na poremećaje na financijskim tržištima upućuje i pad tečaja funte prema dolaru. U jednom trenutku pao je za rekordnih 10%, na 1,32 dolara, najnižu razinu od 1985.

Strah ulagača da će odluka Britanaca dovesti do višemjesečne političke i ekonomske nesigurnosti te naštetiti investicijama izazvao je oštar pad cijena dionica na svjetskim burzama - procjenjuje se da je izbrisano oko 2.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica. Očekujemo slabljenje investicija, a stoga i sporiji gospodarski rast u iduće dvije, tri godine dok traju pregovori o izlasku Londona iz EU-a, poručili su analitičari Deutsche banke klijentima.

Na strahovanja ulagača upućuje i skok VIX, indeksa 'straha' Čikaške burze opcija za 49%, na 25,7 bodova, najvišu razinu u četiri mjeseca. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg pada cijena dionica. Na povlačenje ulagača s tržišta upućuje, pak, najveći dnevni obujam od kolovoza 2011. Na američkim su burzama vlasnika u petak zamijenile 15,2 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,8 milijardi.

Na europskim su burzama zabilježeni i veći gubitci. Londonski indeks FTSE skliznuo je 3,15%, na 6.138 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo za 6,82%, na 9.557 bodova, a pariški CAC za 8,04%, na 4.106 bodova.

Nakon S&P-a, britanski rejting smanjio i Moody's

I agencija za procjenu kreditnog rejtinga Moody's snizila je izglede za britanski kreditni rejting sa stabilnih na negativne. Upozoravaju na slabiji ekonomski rast nakon referenduma i dulje razdoblje nestabilnosti.

Mijenjanje izgleda sa stabilnih na negativne naznaka je da će Moody's sniziti britanski rejting. Prije tri godine s najvišeg AAA spustio ga je na drugi po snazi AA+.

U Moody'su očekuju negativne učinke za britansku ekonomiju ako vlada ne uspije ispregovarati trgovinski sporazum koji bi imao vrlo slične uvjete sadašnjem njihovom pristupu zajedničkom tržištu EU-a. No u ovom trenutku malo je vjerojatno da će se EU potpisati takav ugovor s Londonom.