Butković uputio čestitku hrvatskim pomorcima

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture u tehničkoj Vladi Oleg Butković uputio je u povodu Međunarodnog dana pomoraca čestitku hrvatskim pomorcima. Sa željom da i dalje ostanete u samom vrhu svjetskog pomorstva, neka vam je mirno more te brz i siguran povratak vašim obiteljima, poručio je ministar.

Čestitku ohrabrenja ministar Butković uputio je i budućim pomorcima koji pohađaju pomorske škole i fakultete, te njihovim obiteljima, navodi se u priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ministarstvo ističe da je prepoznalo potrebu osiguravanja visoke razine obrazovanja i izobrazbe hrvatskih pomoraca kako bi mogli odgovoriti zahtjevima suvremenog brodarstva, zaštititi ljudske živote na moru i biti čuvarom morskog okoliša. Kako bismo potaknuli izbor pomorskog obrazovanja i karijere, Ministarstvo nastavlja s programom stipendiranja učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta, navodi se u priopćenju.

Hrvatski brodari ulažu u razvoj vlastitog kadra, a interes je države da oni u najvećoj mogućoj mjeri ukrcavaju na svoje brodove vježbenike radi obavljanja vježbeničke službe. U tom smislu Vlada Republike Hrvatska sufinancira ukrcaj vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi, te planiramo nastavak ovog programa za iduće trogodišnje razdoblje. Težimo i tomu da zadržimo kvalitetno brodarstvo pod hrvatskom zastavom te da naši brodovi zadovoljavaju najviše europske i svjetske standarde životnih i radnih uvjeta pomoraca, poručio je Butković.

Zakonodavstvo RH usklađeno je s izmjenama i dopunama Međunarodne konvencije o standardima za izobrazbu, izdavanjem svjedodžbi i držanje straže pomoraca iz 2010. koje stupaju na snagu 1. siječnja 2017. godine.