Prijam kod predsjednice Republike uz Dan državnosti

Predsjednica Republike Grabar-Kitarović tradicionalno uz Dan državnosti u svome Uredu organizira svečani prijam. 

Premijer Tihomir Orešković je na svečanom prijmu čestitao Dan državnosti svih građanima Hrvatske. Hrvatska je danas slobodna, neovisna i demokratska država zahvaljućima svima onima koji su dali svoj život za slobodu. Ne smijemo nikada zaboraviti njihovu žrtvu, rekao je premijer Tihomir Orešković. Puno smo postigli u ovih 25 godina i možemo biti ponosni na to. Uspjeli smo obraniti i osloboditi domovinu, kazao je premijer Orešković i je još jednom čestitao Dan državnosti. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner kazao je da je Martin Luther King kazao - I have a dream... Mi moramo biti uvijek zahvalni svima onima koji su zaslužni da je taj san, san generacija mnogih, kojega su Hrvati stoljećima imali, da žive u vlastitoj zemlji - da je postao stvarnost. San je djelomično ostvaren.  Mi imamo slobodu, neovisnost i demokraciju. Ono što nemamo je prosperitet i onakav standard građana kakav smo sanjali. Uvjeren  sam da ćemo zajedništvom to postići, izjavio je Reiner između ostalog i opet čestitao Dan državnosti.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sve je uzvanike srdačno pozdravila. Prisjetila se svih hrvatskih branitelja i onih koji su dali živote za hrvatsku domovinu. Posebno se sjećamo prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je upravo u ovom uredu, na ovome mjestu, donosio bitne odluke za put hrvatske samostalnosti. Posebno je pozdravila i Hrvatice i Hrvate u domovini i inozemstvu i sve hrvatske državljane. Kad pogledamo unatrag 25 godina, vidimo koliko smo toga učinili - toliko toga smo postigli, a toliko je toga i pred nama. Još je mnogo izazova pred nama. Ako smo zajedno, vjerujem u uspjeh. Vjerujem u ovu zemlju i ove ljude. Okrenimo se prema budućnosti. Učinimo Hrvatsku privlačnom zemljom za sve naše mlade. Ponavljam - vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska, kazala je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.    

Potpredsjednik Hrvatskog sabora 1991. godine Vladimir Šeks izjavio je za HRT da je Sabor donio odluku da se ide u proces osamostaljenja, ako se do 25. lipnja 1991. ne postigne sporazum o novom savezu jugoslavenskih republika. Istaknuo je i da nije bilo razumijevanja za hrvatski potez, rečeno je da je to rano i da je to rizična opreacija te da treba još pričekati. RH je u 25 godina prešla golem put koji su mnogi prolazili kroz stoljeća, dodao je Šeks.  

Na prijam je stiglo oko 2.000 uzvanika iz političkog, crkvenog i društvenog života. Pozvani su i bivši premijeri i predsjednici, ali među njima nije i bivša premijerka Jadranka Kosor.