Kerry nakon Bruxellesa, odlazi u London

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u Bruxellesu da se Sjedinjene Države zauzimaju za snažnu Europsku uniju, ali i da žele zadržati posebne odnose s Velikom Britanijom. Pozvao je EU da se ne ponaša osvetnički prema Britaniji, nakon odluke o izlasku iz Unije.

Kerry je rekao da su Amerikanci priželjkivali drukčiji ishod referenduma u Velikoj Britaniji, ali da poštuju njegov ishod. To je demokracija i mi poštujemo volju birača. Sada je na političkim čelnicima da provedu tu volju, rekao je Kerry u ponedjeljak nakon razgovora s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

U Londonu će se američki državni tajnik sastati s britanskim kolegom Philipom Hammondom i drugim dužnosnicima Cameronove vlade. 

Prevrtljivi Orban: Nakon Brexita slijede promjene na europskoj šahovskoj ploči

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je da su Britanci odlučili od neuredne Europske unije uzeti sudbinu u svoje ruke.

Ako se makne jedna figura, a Velika Britanija je jedna važna figura u toj igri, cijela igra se mijenja. Ljudi su u Velikoj Britaniji odlučili uzeti sudbinu u svoje ruke, oni se više ne žele prepuštati, dosta im je nesigurnosti, dosta im je riječi bez djela. Dosta im je bilo da se više u svojoj zemlji ne osjećaju doma.  Čelnici EU se nisu angažirali u borbi protiv migracijskog vala koji je doveo do pada sigurnosti, porasta prijetnji i agresije. Mađarska je izabrala drugi smjer, EU predstavlja nered, Mađarska predstavlja red, izjavio je. 

Orban je prije referenduma tražio od Britanaca da ostanu u EU.