Superbik Mozilla, Casanova iz Stare Kapele

Za snažnim se Mozillom otimaju europski farmeri. Od njegove rasplodne genetike mnogo se očekuje pa njegov vlasnik ne skriva ponos.

Ima super rezultate, jedan je od rijetkih bikova koji ima velike indekse vimena i nogu, što je jako teško spojiti u tako visoke vrijednosti, kaže Damir Horvatić. Mozilla te kvalitetne gene prenosi svojim simentalskim potomcima. Muški su čvrsti i mesnati, a ženke - rekorderke u plodnosti i mliječnosti.

No uspjeha nema preko noći - na uzgoju i selekciji ovog simentalca radilo se mukotrpno, cijelo desetljeće. To nema nijedan bik u kompletnoj populaciji bikova Europe, a ima ih preko 12.000 u međunarodnoj bazi podataka, objašnjava Damir Pejaković iz Savjetodavne službe Vrbovec.

Rezultat je spektakularan. U program genomske selekcije koji predvode simentalske velesile Austrija i Njemačka uključili smo se posljednji. Nakon Italije i Češke. Zato se ovom Kazanovi smiješi međunarodna karijera. Računamo da ćemo s obzirom na kvalitetu postići i veću cijenu sjemena od uobičajene, s pravom je uvjeren Vladimir Gajzanski iz varaždinskog Centra za osjemenjivanje goveda.

I nema Hrvatska samo ovog bika za utrku s najjačima. Još ih je osam u samom europskom vrhu. Koji se neće koristiti samo na domaćoj populaciji već biti i konkurentni bikovima u razvijenim zemljama simentalske pasmine, kaže Ivica Vranić iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

Za zemlju u kojoj je govedarstvo na koljenima velik iskorak. Jer prometa rasplodnog materijala u nas gotovo i nema, kao ni organiziranih aukcija goveda. Baš su to generatori razvoja govedarstva koje u nas čeka dug i ozbiljan oporavak.