Osijek: Samo u KBC-u šteta preko pet milijuna kuna

Utvrđuje se šteta nakon jučerašnje oluje koja je zahvatila istok Hrvatske. Osječani kažu da takvo što ne pamte - plivali su podrumi, parkirališta, podvožnjaci. Vjetar je čupao stabla, a odnio je i krov s Odjela pedijatrije KBC-a. 

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je da se zahvaljujući javnim službama grad vratio u svakodnevni ritam. Zbog nastale štete pokreće postupak da se u Osječko-baranjskoj županiji proglasilo stanje elementarne nepogode. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović , koju je izvijestio, izrazila je zabrinutost, ali i spremnost na pomoć.

Vjetar je puhao brzinom i do 22 metra u sekundi i gotovo jedan sat rušio stabla u gradu - neke ulice potpuno su bile blokirane iako su dežurne službe odmah izašle na teren. Osobito teško bilo je u krugu Kliničkog bolničkog centra Osijek. Zamjenik ravnatelja Vlatko Kopić rekao je da je vjetar odnio krov na zgradi Ginekologije i Pedijatrije.

Pacijenti su iz soba niz čije se zidove slijevala voda odmah prebačeni u suhe dijelove. Šteta je milijunska. Činimo sve da sklonimo i zaštitimo skupu medicinsku opremu. Polupani su mnogi prozori. Pravo je čudo što nije bilo ozlijeđenih jer vjetar je u bolničkom krugu nosio bakrene limove i čupao stabla, kaže Kopić. 

Nakić obećao i saniranje štete i izgradnju novog prijema i dnevne bolnice?

Ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je da će sva šteta na osječkoj bolnici biti sanirana. Prema prvim procjenama, iznosi pet milijuna kuna, no, naglasio je, nepogoda je razotkrila da je KBC Osijek u derutnom stanju. 

Nakon što je s ministrom regionalnog razvoja Tomislavom Tolušićem obišao bolnicu, Nakić je kazao da su zgrade zastarjele, a odjeli u stanju koje se teško može nazvati prihvatljivima za liječenje najtežih bolesnika. Ovo je slika hrvatskog zdravstva, ovo bi trebala biti jedna od najvažnijih ustanova koja pruža najkompleksnije zahvate, ali osim entuzijazma i iznimnog angažmana liječnika i medicinskih sestara, sve drugo nije vrijedno spomena, izjavio je.

Obećao je kako se neće samo sanirati šteta već nešto i napraviti. Za izgradnju novog Hitnog objedinjenog prijema predviđeno je 30 milijuna kuna, a za nove dnevne bolnice na kirurgiji 50 milijuna kuna. S Tolušićevim ministarstvom razgovara se o pronalaženju dodatnih sredstava, među kojima su i sredstva Fondova za energetsku obnovu objekata jer bolnice do sada nisu aplicirale za takva sredstva, kaže Nakić. Tolušić je istaknuo da u deset godina iz Fonda za zaštitu okoliša, koji financira projekte energetke učinkovitosti, nije povučena ni lipa. 

Osječki KBC kandidirao se za sredstva IPA fonda kako bi nabavio novu opremu - to pokazuje da s dolaskom nove uprave bolnica ide u boljem smjeru, navode. Ministarstvo je za gradove i općine iz projekta osječke urbane aglomeracije osiguralo 60 milijuna eura, pa Tolušić vjeruje da će dio novca biti utrošen i na obnovu KBC-a. Ravnatelj KBC-a Željko Zubčić rekao je da je najprije nužno sanirati oštećena krovišta i prozore, kako eventualne nove kiše ne bi napravile dodatne štete. S obzirom da su bolnički objekti osigurani, nastojat će se što prije aktivirati sva moguća sredstva.

U nekim dijelovima grada nestalo je struje, a tramvajski je promet stao zbog grana na pruzi. U zimskoj luci vjetar je oštetio flosove, nekoliko čamaca je odvezano, s terasa na Promenadi letjele su žardinjere i suncobrani.

Slično je bilo i u okolnim mjestima. Šteta će se tek utvrditi. Nevrijeme je ponegdje potpuno uništilo pšenicu i uljanu repicu u Antunovcu, Ernestinovu i okolici.