Goldman Sachs: Britanija u roku od godinu dana uranja u recesiju

Britanija će vjerojatno uroniti u recesiju u roku od godinu dana, nakon prošlotjedne odluke o izlasku iz Europske unije, a usporit će i rast svjetskog gospodarstva, poručuju analitičari Goldman Sachsa.

Procjenjuju da će zbog odluke o izlasku iz Unije britansko gospodarstvo u idućih 18 mjeseci ukupno izgubiti 2,75 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a očekuju i negativne posljedice po američko i europska gospodarstva. Tako u bilješci klijentima analitičari Goldmana pišu da u iduće dvije godine očekuju rast BDP-a eurozone za prosječno 1,25 posto, dok su prije odluke o 'Brexitu' očekivali rast od 1,5 posto.

Što se tiče američkog BDP-a, analitičari Goldmana procjenjuju da će njegov rast u drugom dijelu ove godine iznositi 2, a ne 2,25 posto koliko su očekivali prije.

Kao rezultat odluke Britanaca o napuštanju Unije, analitičari te investicijske banke vide tri najveća rizika: vjerojatno će oslabiti trgovinski trendovi, kompanije će vjerojatno smanjiti investicije zbog nesigurnosti, dok će se financijski uvjeti stegnuti zbog oscilacija valuta i slabosti rizičnijih investicija, kao što su dionice i drugorazredne obveznice.

Na mogućnost slabljenja britanskog gospodarstva upućuje i anketa britanskog Instituta direktora (IoD), prema kojoj je gotovo dvije trećine od njezinih 1000 članova poručilo da će izlazak Britanije iz EU-a negativno utjecati na njihovo poslovanje. Većina poslovnih lidera smatra da je odluka Britanaca o izlasku loša za njihovo poslovanje, a zbog toga će mnogi zaustaviti ili sasvim odustati od planova investicija i zapošljavanja, kaže Simon Walker, direktor IoD-a.

Četvrtina od ukupno 1000 članova IoD-a najavila je zaustavljanje zapošljavanja, dok ih je 5 posto najavilo ukidanje radnih mjesta. Gotovo trećina će nastaviti zapošljavati kao što je bilo planirano.

Na odluku Britanaca o izlasku iz Unije, što će vjerojatno uzdrmati položaj Londona kao najvećega europskog financijskog središta, najbrže su reagirale banke.

Već u petak američka investicijska banka Morgan Stanley poručila je da bi mogla premjestiti 2000 radnih mjesta iz Londona u Dublin ili Frankfurt.

U nedjelju je, pak, britanska banka HSBC poručila da planira premjestiti 1000 radnih mjesta iz Londona u Pariz.