Izbjeglice u Libanonu žive u krajnjem siromaštvu

U Libanonu živi 4 i pol milijuna stanovnika i više od milijun izbjeglica. U odnosu na broj stanovnika primio je najviše izbjeglica iz Sirije. Samo bogatiji Sirijci doselili su se u gradove, ostali većinom žive u improviziranim kampovima. Ujedinjeni narodi upozoravaju da su uvjeti za život izbjeglica u Libanonu sve lošiji.  

Mnogi od njih već su šest godina u izbjeglištvu, oni koji su došli s ušteđevinom, nakon svih ovih godina potrošili su je. Moraju pokriti stalne troškove: prehraniti obitelj, kupovati odjeću i lijekove kad im se djeca razbole, sve je to teret u njihovom svakodnevnom životu, a ušteđevina to ne može pokriti. Humanitarna pomoć može pokriti određene potrebe najranjivijih osoba, no ne mogu se svima plaćati smještaj, struja i voda.

Zbog strogih propisa teško nalaze posao. U takvim uvjetima gotovo im je nemoguće prehraniti se, kupiti odjeću i lijekove. 

Mireille Girard, predstavnica UNHCR-a u Libanonu, upozorava da se situacija mora promijeniti. Izbjeglice ne mogu ovdje ostati zauvjek. Moramo pronaći rješenje za ovu situaciju. Još se nadamo, a postoji i mirovni proces u Siriji, tako da će u toj zemlji jednoga dana biti mir. Do tada moramo organizirati bolju skrb za izbjeglice, izjavila je. 

Izbjeglice u Libanonu žive u krajnjem siromaštvu. Iako je libanonska vlada svjesna da plastični šatori nisu prikladni za život, izgradnju kampova za izbjeglice nije dopustila.

Zamišljen kao privremeno naselje, kamp je mnogima postao trajni smještaj. Gube nadu da će se moći vratiti u svoju domovinu - Siriju.
Sukob u susjednoj Siriji glavni je uzrok raseljenosti i s tim povezanih patnji u svijetu u 2015. Prema podacima UN-ove Agencije za izbjeglice, 51 posto izbjeglica u svijetu su djeca.