Financijalac Tonija Miluna: Stambena štednja

Matematičar Toni Milun u novom Financijalcu pred pločom provjerava isplativost stambene štednje.

Ugovor je moguće potpisati na 2 i na 5 godina. No, tek nakon 5 godina, skupa s ušteđevinom, možemo dobiti i državne poticaje koji trenutno iznose maksimalnih dvjestotinjak kuna na godišnju uplatu od 5.000 kn. No, tu je i kamatna stopa od oko 3% na sve uplate čak i iznad 5.000 kn godišnje.

Stambena štednja, pored prinosa, nosi sa sobom i određene troškove kao što su naknada za otvaranje koja može biti do 1% od ugovornog iznosa. Da ne bi bilo zabune poznati matematičar pojašnjava da je riječ o iznosu kojim stambeni štediša želi raspolagati nakon isteka vremena štednje zbog rješavanja stambenih potreba, a čini ga ušteđevina i eventualni kredit koji planira uzeti po isteku štednje.

Primjerice, ako želimo nakon 5 godina raspolagati iznosom od oko 62.000 kuna možemo 5 godina uplaćivati po 5.000 kn, a ostatak uzimamo kroz kredit. S obzirom na duži rok štednje i udio vlastitih sredstava u ugovornom iznosu dobit ćemo povoljniju kamatu za taj kredit, čak i ispod 4%, ali i platiti oko 600 kn naknade kod sklapanja stambene štednje, osim ako iskoristimo povremene akcije sklapanja ugovora o stambenoj štednji bez naknade.