Most traži nastavak zasjedanja Sabora do raspuštanja

Most nezavisnih lista zatražio je od predsjednika Hrvatskog sabora, akademika Željka Reinera da se nastavi redovito zasjedanje Hrvatskog sabora do 15. srpnja, kad stupa na snagu odluka o njegovu raspuštanju.

Most smatra da za to postoje opravdani razlozi te podsjeća da, osim zakona kojima se smanjuju financijska izdvajanja za političke stranke, ima još pedesetak točaka koje bi zastupnici trebali raspraviti. 

Predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak (Most) najavio je da neće sazvati Odbor kako bi rasporedio proračunski novac namijenjen financiranju političkih stranaka za drugi dio godine ako Sabor prije toga ne donese zakonske izmjene kojima bi se taj iznos ograničio na maksimalno 48 milijuna kuna. Podolnjak je izvijestio kako je Most, zajedno s HSLS-om, konačni prijedlog planiranih zakonskih izmjena danas uputio u saborsku proceduru.

Smatra kako nema nikakvih zapreka da ga donese sadašnji saziv Sabora jer je ova točka dogovorena između Mosta i HDZ-a. Također, ovaj je prijedlog gotovo identičan onome kojega je predložio SDP, također na ovoj sjednici, osim što naš zakon predviđa još nešto veće smanjenje sredstava za političke stranke. Prema tome, ako će stranke biti vjerodostojne, i HDZ i SDP, ne vidim zapreke da se ovaj zakon ne donese još u ovom sazivu, kazao je Podolnjak. 

Nada se kako novi saziv neće naknadno rasporediti novac za treće tromjesečje, u iznosu od oko 12 milijuna kuna, kako će ta sredstva ostati u državnom proračunu i "utrošiti se u korisnije svrhe".

Podolnjak je gostovao i u HRT-ovoj emisiji "Hrvatska uživo" gdje je izjavio između ostalog kako se Most u proteklih mjeseci više puta osvjedočio da je izuzetno teško očekivati korektnu suradnju kako od HDZ-a, tako i od SDP-a. Nebrojeno je slučajeva da su oni i bolje međusobno surađivali, nego što smo mi u okviru Vlade s HDZ-om, kazao je Podolnjak.  

HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Bošnjaković ocijenio je kako se Sabor ne bi trebao sastajati do 15. srpnja, kada se raspušta, budući da u proceduri nema prijedloga koje bi trebalo žurno donijeti.

Zakonske i ustavne pretpostavke za rad Sabora i njegovih odbora do 15. srpnja postoje, to nije sporno. Pitanje je, međutim, je li oportuno prije raspuštanja Sabora donositi neke zakone i odluke ili je to mudrije prepustiti novom sazivu, koji s radom teoretski može početi već u devetom mjesecu. Ne postoje odluke koje su toliko bitne da bi ih ishitreno trebalo donositi i mislim da to treba ostaviti novom sazivu, koji će vjerojatno imati drugačiji raspored snaga, rekao je Bošnjaković novinarima u Saboru. 

Zamoljen da komentira najavu Roberta Podolnjaka Bošnjaković je ocijenio kako bi bilo "najčišće" da se rasporedi samo novac za srpanj i kolovoz, a da se ostatak godine također prepusti novom sazivu. Uvjeren je da HDZ kampanju za predstojeće izbore može odraditi i bez novca iz proračuna. 

SDP-ov Mirando Mrsić sumnja, pak, u ozbiljne namjere Mosta da izmjenama Zakona o financiranju političkih aktivnosti smanji proračunska sredstva namijenjena strankama i nezavisnim zastupnicima. Da je Most htio donijeti taj zakon, imali su dovoljno vremena, šest mjeseci je zasjedao Sabor. Da su to htjeli, donijeli bi ga jer su imali većinu, kazao je kratko Mrsić.


[VIDEO] Sabor se raspušta s datumom 15. srpnja - samo dva glasa protiv