Policija uhitila huligane s utakmice Hrvatska - Češka

Policija je u Splitu i Šibeniku uhitila petoricu navijača koje povezuje s izgredima na stadionu u Saint-Etiennu u Francuskoj za vrijeme utakmice Hrvatske i Češke. Ukupno ih je, uz četvero osumnjičenih u Splitu, dvoje u Šibeniku, šestorica u Dubrovniku (za trojicu se traži istražni zatvor), troje u Osijeku i jedan u Rijeci. 

U Splitu su uhićena četvorica osumnjčenika koje je sudac istrage saslušao i odredio im istražni zatvor. Jamčevina za svakog od njih je u iznosu od 40 do 60 tisuća kuna, doznaje Hina od odvjetnika koji zastupaju uhićene navijače.

Sva četvorica Splićana, u dobi od 20 do 24 godine, privedeni su u subotu na Općinsko državno odvjetništvo, a u nedjelju im je sudac istrage, nakon ročišta, odredio jednomjesečni istražni zatvor i jamčevinu, doznaje se od odvjetnika Vinka Gulišije koji je najavio da će se na to rješenje žaliti, kao i njegove kolege koje zastupaju ostale osumnjičenike.

Uhićeni mladići do sada nisu imali problema sa zakonom, a policija ih sumnjiči za kazneno djelo izazivanja nereda počinjenog iz mržnje prema većem broju osoba uz uporabu oružja ili opasnog oruđa ili dovođenja u opasnost života ili tijela drugih osoba ili do dovođenja znatne imovinske štete

Za to  kazneno djelo izgrednici mogu biti kažnjeni od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Šibenska policija je, pak, privela 28-godišnjaka kojeg sumnjiči da je 17. lipnja na stadionu u Saint-Etiennu sudjelovao u neredima i nasilju na tribinama, da je remetio javni red i mir te poticao i druge navijače iz grupe na nasilje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku.

Jedan od branitelja osumnjičenih Splićana Vinko Ljubičić smatra kako se navijačima može suditi u Hrvatskoj samo ako i u Francuskoj postoji isto kazneno djelo, a on je uvjeren da Francuzi nemaju isti članak zakona, odnosno da to kod njih nije kazneno djelo.

Naši su išli u postupak, a nisam siguran da uopće imaju valjan dokaz o tome da je ta radnja tamo kazneno djelo. U spisu ne postoji dokument o tome da je to za što ih se sumnjiči u Francuskoj kazneno djelo. Zapravo nema odgovarajućeg dokaza iz kojega bi proizlazilo da je upravo ta radnja predviđena kao kazneno djelo u francuskom zakonodavstvu", kazao je Ljubičić.

Odvjetnik Gulišija, pak, kaže kako u zakonu postoji načelo reciprociteta po kojem identično djelo treba postojati i u zakonodavstvu države gdje je počinjeno da bi se moglo suditi konkretno u Hrvatskoj. Kazao je kako on ne zna postoji li to kazneno djelo u Francuskoj.

Neredi na utakmici Hrvatska-Češka izbili su pred sam kraj utakmice u 86 minuti kada su na teren bačene baklje, te topovski udar. Utakmica je na kratko bila i prekinuta, a u tom sveopćem metežu topovski je udar lakše ozlijedio vatrogasca na terenu.

Neslužbeno se doznaje kako francuska policija zbog nereda na utakmici nije privela niti jednog od četvorice Splićana.

U Ravnateljstvu policije kažu da su do sada obradili znatan broj dojava građana, fotografija i video zapisa s utakmice, te da je preliminarno izdvojeno više od 30 osoba, od kojih se određeni broj može izravno povezati sa sudjelovanjem u protupravnim ponašanjima na stadionu u Saint-Etienneu
[VIDEO] Hrvatskoj prijeti izbacivanje s Eura