Srbija ovog tjedna vjerojatno neće otvoriti poglavlja 23 i 24

Nema skoro nikakvih izgleda da Srbija otvori pregovore s Europskom unijom u poglavljima 23 i 24 do kraja nizozemskog predsjednštva, koje završava u četvrtak 30. lipnja, doznaje se u ponedjeljak u Vijeću EU-a.

Još ranije bila je predviđena konferencija o pristupanju za Srbiju i Crnu Goru, ovoga četvrtka 30. lipnja, zajedno s pristupnom konferencijom za Tursku koja je već potvrđena. To  bi mogla biti zadnja prigoda za Srbiju da otvori poglavlja 23 i 24 do kraja nizozemskog predsjedništva. Međutim, situaciju je još uvijek nejasna i nadamo se da ćemo znati zasigurno večeras ili sutra ujutro. Ali, iz onoga što znam, to se čini prilično nevjerojatnim", rekao je novinskoj agenciji Hini izvor iz Vijeća EU-a.

Prema izvorima iz Europske komisije, otvaranje pregovora u tim poglavljima "aktivno" blokira Hrvatska, Nizozemska još nije dala formalni pristanak te Velika Britanija i Grčka još nisu zauzeli o tome stajalište. Prema tim izvorima, Grčka još nije zauzela stajalište zbog unutarnje procedure, a ne zbog sadržajnih razloga.

Blokiranje Srbije u otvaranju poglavlja 23 - udarna vijest u Beogradu

Vijest iz Bruxellesa da u Europskoj uniji i dalje ne postoji suglasnost Srbiji za otvaranje poglavlja 23 udarna je u svim srbijanskim elektroničkim medijima i na internetskim portalima.

"Rampa i dalje spuštena: Hrvati i Britanci blokiraju Srbiju", "Hrvatska i Britanija blokirale otvaranje poglavlja 23", "Posljedica Brexita i i hrvatske blokade: EU još bez suglasnosti za otvaranje poglavlja sa Srbijom", "EU i danas bez saglasnosti o otvaranju Poglavlja 23" samo su neki od naslova za vijest iz Bruxellesa  da članice Europske unije nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 za Srbiju.

Kao što je najavljeno, to su opet onemogućile Hrvatska i Velika Britanija, konstatira B92, pozivajući se na izvješće agencije Beta iz Bruxellesa.

Zemlje članice EU-a nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što Hrvatska i Velika Britanija nisu dale suglasnost da se to učini 30. lipnja, javio je izvještač Radio-televizije Srbije (RTS) iz sjedišta EU.

Dužnosnici u Vijeću su rekli da Hrvatska nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srbijanskog suda za ratne zločine i zahtjevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji, izvijestila je Beta po završetku sastanka Radne skupine za susjedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA).

Iako se u diplomatskim krugovima u Bruxellesu očekivalo da bi Deklaracija o unaprijeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja, koju su potpisali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, trebala pridonijeti bržoj suglasnosti predstavnika službenog Zagreba o otvaranju poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, to se do ovoga trenutka nije dogodilo, javila je srbijanska agencija  Tanjug iz Bruxellesa.

Izostane li do kraja lipnja neophodno, a tehnički ipak izvodivo, jednoglasje o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom, to bi onda bilo odgođeno za srpanj ili rujan ove godine, navode beogradski mediji.