VB: David Cameron osudio je ksenofobne incidente

Nakon pobjede Brexita na referendumu u četvrtak, Veliku Britaniju zahvatili su ksenofobni incidenti, kao što je npr. zastrašivanja migranata. Ovakvo ksenofobno ponašanje britanski premijer David Cameron osuđuje, prenio je njegov glasnogovornik.

U subotu su anonimne brošure dijeljene u Huntngdonu, blizu Cambridgea u središtu Engleske na kojima je pisalo: Napustite EU, bez poljske gamadi. U antirasističkom pokretu Far Right Watch kažu da je više od 90 incidenata zabilježeno u posljednja tri dana, od uvreda do fizičkih napada.

Poljski veleposlanik u Londonu Witold Sobkow u priopćenju je naveo da je šokiran i duboko zabrinut nedavnim incidentima i ksenofobnim uvredama upućenim poljskoj zajednici i drugim mirgantima koji borave u Velikoj Britaniji.

Rasistički grafit pronađen je na vratima poljskog kulturnog centra Hammersmitha, četvrti na istoku Londona gdje živi brojna poljska zajednica. Na društvenom mrežama obznanjeni su i drugi incidenti.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan odredio je izvanredno stanje za londonsku policiju nakon incidenata u glavnom gradu.

Ministar financija George Osborne pozvao je na jedinstvo i zatražio od Britanaca da osude mržnju i podjelu. Velika Britanija je otvorena i tolerantna zemlja i borit ću se da takva i ostane, rekao je.