Agencije S&P i Fitch srezale kreditni rejting Britanije

Britanija je u ponedjeljak pretrpjela još jedan udarac nakon što su dvije vodeće svjetske agencije smanjile njezin kreditni rejting jer smatraju da će odluka o napuštanju Europske unije naštetiti britanskom gospodarstvu.

Agencija Standard & Poor's smanjila je vrhunski 'AAA' rejting Britanije za čak dva stupnja, na 'AA' i upozorila da je moguće i daljnje smanjenje rejtinga.
Fitch Ratings snizio je, pak, britanski rejting za jedan stupanj, s 'AA+' na 'AA' i također upozorio na mogućnost daljnjeg smanjenja.

Odluka Britanaca o napuštanju Unije mogla bi dovesti do manje predvidljivosti, stabilnosti i učinkovitosti političkog okvira u zemlji, poručio je S&P.

Fitch je, pak, u svom priopćenju poručio kako očekuje oštro usporavanje rasta britanskog gospodarstva. Tako sada procjenjuje da će tamošnji bruto domaći proizvod u 2017. i 2018. godini rasti po stopi od samo 0,9 posto, dok je prije očekivao rast od 2 posto.

Smanjenje rejtinga moglo bi dovesti po povećanja troškova zaduživanja Britanije u situaciji kada se očekuje slabljenje tamošnjeg gospodarstva.