Panenić: Ne može se na sve primjenjivati ista formula izračuna

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić donio je odluku o suspenziji obveze ugradnje razdjelnika do kraja 2016. Odluka je donesena nakon analize koju je provela radna skupina. 

Nakon današnjeg sastanka radne skupine, njezini su zaključci da se ozbiljno mora napraviti izmjena i u samom zakonu i u pravilniku za obračun. Pravilnik ćemo moći ispraviti. Oni koji već imaju ugrađene razdjelnike dobit će kvalitetniji i bolji obračun troškova, kazao je Panenić u HRT-ovu Dnevniku 3.  

Na pitanje što s onima kojima je plaćanje razdjelnika u tijeku, s obzirom na to da su neki građani to uzeli na rate, Panenić im je preporučio da nastave s plaćanjem. Uzimajući u obzir nezadovoljstvo nekih građana, kazao je da su upravo to problemi koje su pronašli tijekom analize učinaka. Činjenica je da studija opravdanosti nije napravljena prije uvođenja. Mi smo implementaciju energetske učinkovitosti, direktive EU-a, napravili, ali nismo postupili u skladu s potrebama naših građana. Ovom analizom učinaka zapravo smo se prilagodili uvjetima u Hrvatskoj, zgradama koje se razlikuju, dodaje.  

Za one koji su već ugradili razdjelnike bit će donesen novi pravilnik. Bit će donesen za vrijeme ove tehničke vlade. Razgovarali smo danas o novoj formuli koja će uzeti više aspekata, a ne samo jednostavno potrošnju koju ima jedno tijelo, kazao je Panenić za Dnevnik 3. 

Odgovarajući na pitanje gdje je zapravo zapelo u vezi s razdjelnicima, rekao je kako se pokazalo da zgrade u Hrvatskoj nisu tipizirane pa se ne može na sve primjenjivati ista formula izračuna. Poručio je i da će postupiti po modelima drugih država. Mi nismo jedina država u EU-u, već ima i drugih koji to imaju. I drugi su kod sebe utvrdili određena odstupanja i napravili te izmjene, izjavio je ministar. 

Neki građani smatraju da je sve krenulo u pogrešnom smjeru otkad je donesena odluka o ugradnji razdjelnika topline.