HZZ: Ne ukida se ni jedna mjera Programa aktivne politike zapošljavanja

Hrvatski zavod za zapošljavanje potvrdio je da se ne ukida ni jedna mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja, niti se privremenom obustavom ona dovodi u pitanje, nego se samo pojedine mjere redefiniraju tako da se novac efikasnije iskoristi.

Tim izmjenama željeli smo da pojedine mjere budu učinkovitije, poglavito prema onim nezaposlenim osobama koje su najugroženije na tržištu rada, navodi se u priopćenju.

Kod pojedinih mjera novac iz proračuna trošio se nekontrolirano i nedovoljno učinkovito za nezaposlene, što je, kažu u HZZ-u, pokazala vanjska evaluacija. Zbog toga je, tvrde, donesena odluka o obustaviti provedbe dijela mjera na postojeći način.

Ističu da se mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa provodila krajnje neselektivno te je ozbiljno rušila cijenu rada. Na primjer, uredi kojima je trebao inženjer građevine, uzimali su mlade s burze kako bi besplatno imali kvalitetnog radnika bez troškova, a radnici s VSS-om radili su za 2400 kuna. Time je potpuno zaustavljeno klasično zapošljavanje mladih.

Dakle, zaključuje se u priopćenju, mjera će i u budućnosti ostati, ali bitno redefinirana. Biti će puno otvorenija najugroženijim skupinama na tržištu rada, a to su mladi koji su najviše do 4 mjeseca u evidenciji nezaposlenih te dugotrajno nezaposlene mlade osobe.

Za dugotrajno nezaposlene osobe, nezaposlene osobe bez završene srednje škole i osobe starije od 29 godina te osobe starije od 54 godine ostaje mogućnost korištenja svih mjera, a to su: potpore za zapošljavanje, potpore za usavršavanje, potpore za samozapošljavanje, zapošljavanje u javnim radovima i potpore u cilju zadržavanja radnog mjesta.

Isto tako potpuno su netočne tvrdnje da je manje novca za Program aktivne politike zapošljavanja, tvrde u HZZ-u. Udio novca iz proračuna se istina smanjio, ali udio iz europskih fondova se znatno povećao. Dakle ponavljamo, kod donošenja odluke nije riječ o količini novca, nego stvarnoj učinkovitosti pojedinih mjera, stoji u priopćenju.HZZ ne obustavlja, već redefinira mjere stručnog osposobljavanja