Reiner ne želi sazvati Sabor do 15. srpnja; Orešković smatra da Sabor treba raditi

Predsjednik Hrvatskog sabora neće sazvati nastavak saborske sjednice do 15. srpnja, na čemu inzistiraju zastupnici Mosta kako bi se do raspuštanja parlamenta raspravio njihov prijedlog kojim bi stranke iz proračuna dobivale manje novca

Inzistiranje Mosta da Sabor do raspuštanja radi kao da je sve uobičajeno, za Željka Reinera je obična predizborna predstava. Riječ je o prijedlogu zakona koji je, doslovno, stigao jučer. Nakon što su ga predali, sazvali su konferenciju za novinare da bi dobili prostora u medijima. A prijedlog zakona svodi se na to da se nešto malo umanji iznos namijenjen strankama, rekao je Reiner. Zahtjev Mosta da sazove Sabor kako bi se izmijenio Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe nazvao je dvoličnim.

Poziv Mosta i Podolnjaka da bi Sabor trebao raditi slijedeća dva i pol tjedna, isključivo je predizborna aktivnost te stranke. Jedino što bih mogao reći, da upotrijebim jednu riječ koju inače ne rabim - dvoličnost, rekao je Reiner novinarima u Saboru. Upitao je zašto prijedlog izmjena tog zakona u saborsku proceduru nisu poslali ranije. 

Most ne može tražiti da zastupnici glume da je sve normalno

Ne radi se ni o  kakvom ključnom zakonu i, kao što sam im već odgovorio na upit, moj odgovor je jasan - Sabor će nastaviti rad isključivo ako će postojati stvarna potreba za sjednicom. Iz predloženog zakona, koji bi neznatno umanjio proračunski iznos, ne vidi razlog da zastupnici glume pred građanima da je sve normalno. A znamo da nije i da je, dapače, Most bio jedan od tih, zajedno s SDP-om i Laburistima, koji je tražio da se ovaj saziv Sabora raspusti. Sada najednom traže da počnemo paklenim tempom raditi. To je deplasirano, rekao je.

Reiner je uvjeren i da ni jedan od zakona koje je u saborsku proceduru poslala Vlada nije takav da bi njegovo nedonošenje ugrozilo državu, a ne vidi ni potrebu za žurnim donošenjem "europskih zakona". Neki od njih čekaju više od šest mjeseci, provlače se od prošle vlade, dodao je.

O troškovima zastupnika: Demokracija košta

Saborske službe objavile su podatke o troškovima zastupnika u prošlih šest mjeseci pa je novinare zanimalo misli li Reiner da troše previše. 

Teško je  odgovoriti na to pitanje, demokracija košta. Bi li mogla biti jeftinija i bi li se moglo trošiti manje, to je drugo pitanje. Parlamentarna demokracija postoji u svim europskim zemljama, svugdje košta, hladni pogon košta, ljudi dobijaju naknade za to itd. Troškovi su preveliki ako Sabor ne ispuni ono što od njega očekuju građani. Mogu samokritički reći da mi se ne čini da smo baš ispunili sva očekivanja. Najbolje se to moglo vidjeti prije nekoliko dana, na 25. obljetnici državnosti, najvećem blagdanu. Neki od saborskih korifeja nisu se udostojali doći, upravo iz oporbe mnogi nisu došli. Mnogi od onih koji sad silno žele da Sabor nastavi raditi, nisu se pojavili, izjavio je.

Orešković želi da Sabor zasjeda do kraja

I predsjednik tehničke Vlade Tihomir Orešković očekuje da će Sabor nastaviti raditi do 15. srpnja, za kada je određeno njegovo raspuštanje. Neke bitne zakone treba uskladiti s Europskom unijom, izjavio je u Bruxellesu na pitanje novinara ali nije pojasnio o kojim se zakonima radi.