MMF: Hrvatska se oporavlja, izazovi i dalje značajni

Izvršni direktori Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pozdravljaju gospodarski oporavak Hrvatske i smanjenje proračunskog manjka u 2015. godini. Međutim, smatraju da i dalje postoje značajni izazovi kao što su visok javni i inozemni dug te nezaposlenost, kaže se u priopćenju MMF-a.

Hrvatska se postupno oporavlja od šestogodišnje recesije, ponajviše zahvaljujući snažnom izvozu, turizmu i privatnoj potrošnji. Očekuje se da će ti čimbenici, kao i bolja apsorpcija sredstava iz strukturnih i investicijskih fondova EU-a, dati dodatan umjereni poticaj gospodarskom rastu u 2016., no BDP je i dalje na dosta nižoj razini nego prije krize, a nezaposlenost je veoma visoka, kaže se u priopćenju MMF-a.

MMF očekuje da će realni BDP u Hrvatskoj ove godine rasti po stopi od 1,9 posto, 2017. godine 2,1 posto, a srednjoročno očekuje stabilizaciju rasta između 2 i 2,25 posto.

Iako su zadnjih nekoliko godina provedene neke umjerene strukturne reforme, Hrvatska i dalje zaostaje za većinom zemalja EU-a kada se uspoređuju standardni pokazatelji poslovnog okružja, upozoravaju MMF-ovi izvršni direktori.

Pozivaju na provedbu Nacionalnog programa reformi držeći je ključnom za daljnje smanjenje ranjivosti te poticanje rasta i stvaranja radnih mjesta.

MMF pozdravlja plan pojednostavljivanja poreznog sustava i podržava planove za uvođenje suvremenog poreza na nekretnine, provedbu reforme mirovinskog sustava, poboljšanje ciljanja socijalnih davanja, povećanje učinkovitosti zdravstvenog sustava i zasnivanje dijela naknada državnim službenicima na učinku.

Zalažu se za daljnja nastojanja da se ostvari postupna deeuroizacija i očuva financijska stabilnost dok se ne bude mogao uvesti euro. Ohrabruju Hrvatsku narodnu banku da ublažava snažne fluktuacije na deviznom tržištu i ispituje mogućnosti za jačanje pričuva.

Bankarski sektor i nadalje je stabilan, u prosjeku likvidan i dobro kapitaliziran te je ostao profitabilan za vrijeme recesije, osim 2015. godine zbog gubitaka uslijed konverzije kredita vezanih uz švicarski franak, kaže se u priopćenju. Smatraju da bi se ubuduće trebalo izbjegavati linearno spašavanje poput konverzije kredita vezanih uz švicarski franak, jer to povećava rizik moralnog hazarda i moglo bi negativno utjecati na povjerenje ulagača.