Sarajevo: Napad zastupnika siledžije na sjednici kantonalne skupštine

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je kada je zastupnik Rasim Smajić (BOSS) fizički nasrnuo na zastupnika Naše stranke Predraga Kojovića. Brutalnog Smajića isprovociralo je pitanje Kojovićeve stranačke kolegice Sabine Ćudić o njegovom redovito nepravilnom parkiranju automobila u naselju Čengić Vila.

Nakon Smajićevih uvreda na račun zastupnice Ćudić, Kojović je stao u njezinu obranu, nakon čega ga je Smajić fizički napao - s leđa.

Naša stranka već dvije godine govori o neopravdanim privilegijama koje uživaju predstavnici vlasti. Zastupnica Ćudić problematizirala je pitanje privilegija zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i tome u prilog, ponudila primjer Smajića koji svojim vozilom uzurpira sigurnost građana u ulici Nedima Filipovića. Spomenula je i kako su ga majke sa bebama nekoliko puta molile da pomakne vozilo, a on im kontinuirano odgovara da kao zastupnik može raditi šta želi, kazao je Kojović. Smajić se na to dignuo iz klupe, s leđa nasrnuo na Kojovića i bacio ga na pod.

Sjednica je ipak nastavljena, na zahtjev zastupnika NS-a, a Smajić je udaljen. 

Nakon pitanja Ministarstvu saobraćaja da pojasne status zastupničkih privilegija, Smajić je uputio niz gnusnih prijetnji zastupnici Ćudić, te joj više puta naglasio da poruči majkama iz ove ulice šta će uraditi njima i njihovoj djeci. Riječi koje je koristio u tolikoj su mjeri gnusne da mi je nemoguće izgovoriti ih. Pozivajući se na poslaničku intervenciju, zatražio sam da prijetnje kolegici prestanu, na što je Smajić reagirao silom. Ovakvo je ponašanje, nažalost, naša realnost, koja je ovaj put samo zabilježena kamerom. Bahatost i prijetnje građanima, prijetnje policajcima koji pokušavaju čestito obavljati svoj posao, prijetnje nama koji ukazujemo na nasilje, prerastaju u otvorene prijetnje našoj djeci i fizičkim nasrtajima u zakonodavnim tijelima, kazao je Kojović.

Ako ne podvučemo crtu, bojim se da će siledžije prijetnje početi provoditi u djela, a građani od straha utihnuti. Zato smo insistirali da se sjednica nastavi, da se Smajić udalji, a da mi nastavkom rada dokažemo da nas niko neće ušutkati, a posebno ne prijetnje i fizička sila. Poručujemo im da njihova sila neće proći. Nije prošlo, i neće proći, ne u Sarajevu, poručio je Kojović. 

Izvor snimke je TV Sarajevo.