Nakon analize DNK pokopan branitelj Đuro Počić - tko je pokopan ranije s njegovim imenom?

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata uz vojne počasti pokopan je hrvatski branitelj, pripadnik 204. vukovarske brigade Đuro Počić. Ubijen je 1991. u obrani Vukovara, a posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. iz masovne gobnice u Vučedolskim vinogradima, nedaleko od vukovarskoga prigradskog naselja Sotina. 

Nedavno obavljena DNA analiza na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu utvrdila je da posmrtni ostaci Đure Počića nisu oni koji su pokopani na vukovarskom Memorijalnom groblju, kamo je njegova žena Amalija Počić često dolazila iz obližnjega Sotina. Cijelo vrijeme sam imala čudan predosjećaj da tu nije pokopan moj suprug, što se pokazalo točnim. Gotovo 18 godina polažem cvijeće i palim svijeće na grobu gdje je trebao biti pokopan moj suprug, rekla je Amalija Počić. Dodala je da je njezin muž identificiran 1998. klasičnom metodom - prepoznavanjem odjeće i nekih osobnih stvari.

Po njezinim riječima, posmrtne ostatke muža prepoznala je po njegovu džemperu i ključu obiteljske kuće. Kako se dogodilo da je odjeća njezina muža završila na drugoj žrtvi, ne zna i vjerojatno nikada neće doznati.

DNA metoda utvrdila je kako u grobnici zapravo nema nijedne kosti moga supruga, a njegove su kosti gotovo 18 godina ležale na sudskoj medicini.
S jedne sam strane zadovoljna jer sam konačno pokopala supruga, a s druge strane žalosna jer se sve to moglo napraviti znatno prije. Ne krivim nikog. Krivo mi je samo što se toliko čekalo, rekla je Amalija Počić. O svemu je izvijestila i ministra branitelja.

U agresiji na Sotin 1991. ubijeno je 68 mještana, a još se traga za 18 njih. Masovna grobnica u Vučedolskim vinogradima ekshumirana je 1998. i u njoj su pronađeni posmrtni ostaci 12 osoba ubijenih u listopadu 1991. Identificirano ih je osam i predano obiteljima, a među njima i, kako se tada mislilo, posmrtni ostaci branitelja Đure Počića.