Merkel: Onaj tko napušta obitelj ne može očekivati privilegije i nestanak obveza

Europski parlament u rezoluciji prihvaćenoj na izvanrednoj sjednici pozvao je Veliku Britaniju da u skladu s rezultatom referenduma pokrene postupak razdruživanja od Europske unije. Poslana je i poruka da interesi i očekivanja građana moraju postati središnja tema te da je europski projekt potrebno obnoviti.

Nigel Farage
, eurozastupnik i čelnik britanske stranke UKIP koja je snažno zagovarala izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta poručio je kako EU i Ujedinjeno Kraljevstvo trebaju sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini te da će Britanija nakon toga biti "najbolji prijatelj" EU-a. Zastupnici Europskog parlamenta su izlaganje Faragea dočekali glasnim negodovanjem i na sličan način reagirali nekoliko puta tijekom njegovog izlaganja.

Čelnici država članica EU-a na radnoj večeri o Velikoj Britaniji i EU 

Čelnici zemalja članica EU-a upozorili su Veliku Britaniju da ne oklijeva s početkom pregovora o izlasku kako bi se što prije okončala neizvjesnost i da u tim pregovorima neće moći birati ono što njoj odgovora.

Europa je spremna pokrenuti proces razvoda. To nije bio scenarij koji smo željeli. Imamo precizne procedure i spreman radni plan. Ali, želio bih jasno istaknuti da bez službene obavijesti Velike Britanije, nećemo započeti proces razvoda ili pregovore o budućim odnosima, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, prije početka summita na kojem su posljedica Brexita, izlaska Britanije iz EU-a, glavna tema.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da London ne može očekivati ni formalne ni neformalne pregovore prije nego što službeno obavijesti EU o namjeri napuštanja, čime se otvara postupak pregovora. Kazala je da će se zauzimati za očuvanje jedinstva EU-a s 27 članica, istaknuvši da je EU dovoljna jaka da nastavi zajedno dalje. Dodala je da Britaniju smatra prijateljem i partnerom, ali je upozorila da u pregovorima o razvodu neće birati što će uzeti, a što izbjeći. Onaj tko napušta obitelj ne može očekivati da sve njegove obveze nestanu, a da privilegiji ostanu, rekla je Merkel.

Francuski predsjednik Francois Hollande istaknuo je da Velika Britanija treba što je prije moguće pokrenuti postupak razvoda. Proces izlaska Velike Britanije iz EU-a mora započeti što prije. Ne mogu zamisliti da bi bilo koja vlada ignorirala volju vlastitog naroda, rekao je Hollande.

Britanski premijer David Cameron poručio je da će objasniti svojim kolegama odluku o napuštanju i da želi da proces razvoda bude konstruktivan. Nadam se da će i ishod biti što je moguće konstruktivniji, jer mi, iako napuštamo EU, ne smijemo okrenuti leđa Europi, rekao je Cameron. Te zemlje su naši susjedi, prijatelji, saveznici i partneri i nadam se da ćemo nastojati imati što tješnje odnose u smislu trgovine, suradnje i sigurnosti, jer je to dobro za nas i dobro za njih. Mislim da je to duh u kojem će se danas razgovarati, rekao je Cameron.

Kao kandidate za premijersko mjesto naveo je ministricu unutarnjih poslova Theresu May i bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona.

To je zadnji skup na kojem je Cameron sudjelovao. U srijedu će se razgovori o budućnosti Unije nastaviti bez njega. Na neformalnom sastanku, predstavnici 27 zemalja članica usvojit će zajedničku izjavu kojom će reagirati na ishod referenduma.