Plenković: Dobro je da se HDZ priprema za parlamentarne izbore

Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Andrej Plenković, koji je zasad jedini najavio da će se kandidarati za predsjednika stranka, pozdravio je odluke Predsjedništva HDZ-a o pripremama za parlamentarne izbore.

Bitno je da se HDZ na vrijeme pripremi za parlamentarne izbore. Drago mi je da kolege u Predsjedništvu stranke redovito zasjedaju i gledaju kako da se usporedno s izborom predsjednika stranke pripremimo i za početak predizborne kampanje i mislim da je to dobro, rekao je Plenković novinarima u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Na pitanje novinara je li bio konzultiran prije nego što je Predsjedništvo HDZ-a donijelo odluke o formiranju izbornog stožera za parlamentarne izbore i radne skupine za izmjene stranačkog statuta, Plenković je rekao da je u stalnom kontaktu sa svojim stranačkim kolegama. 

Predsjedništvo HDZ-a i dalje radi svoj posao. Ja sam u ovom trenutku istaknuo kandidaturu za predsjednika, kolege su procijenili da bi bilo dobro da se pripreme za parlamentarne izbore obave na vrijeme i zato je u redu da se ide s jednom strukturom za izborni stožer, da se ide s radnom skupinom koja će raditi na programu, rekao je Plenković.

Na upit bi li bilo demokratski da bude jedini kandidat za predsjednika HDZ-a, Plenković je rekao da je on apsolutno za demokratizaciju, ali da ne može nikoga prisiliti da sudjeluje u izborima. 

Kazao je i da je spreman na javno sučeljavanje s političkim suparnicima u kampanji za parlamentarne izbore. Mislim da je to normalno u političkoj kulturi da se lideri stranaka uoči izbora sučeljavaju i da na taj način birači i svi zainteresirani mogu vidjeti iza kojih politika stojimo, rekao je.

Dodao je da će se kampanja HDZ-a temeljiti na ključnim pitanjima bitnim za hrvatske građane - gospodarstvu, socijalnim pitanjima, što boljeg korištenja članstva u EU.