Istanbul: Eksplozije u zračnoj luci - 41 poginuli; nema državljana RH

Raste broj žrtava sinoćnjeg samoubilačkog napada na treću najveću zračnu luku u Europi - Atatürk u Istanbulu. Dosad je više od 40 poginulih te gotovo 300 ranjenih. Među stradalima nema hrvatskih državljana. Turska je u šoku, baš kao i međunarodna zajednica.

Više tjedana najavljivan, jučer navečer i ostvaren. Tako dobro informirani turski novinari opisuju napad na međunarodnu zračnu luku Mustafe Kemala Atatürka. Čini se da snage sigurnosti nisu ozbiljno shvatile prijetnje koje su dolazile. Trojica bombaša samoubojica izvela su napad dosad već viđen. Prvo su pucali iz kalašnjikova po putnicima, nakon toga se raznijeli eksplozivnim prslucima.

I dok su zdravstveni djelatnici pomagali, policija je odmah krenula u otkrivanje počinitelja. Dvije mogućnosti su bile najrealnije - kurdski separatisti odnosno islamski militanti. Za napad je vjerojatno odgovorna tzv. Islamska država, rekao je turski premijer Binali Yildirim.

Među ubijenima velika većina su Turci, rekao je jedan dužnosnik, ali ima i državljana drugih zemalja. Poginulo je petero ljudi iz Saudijske Arabije, dvoje iz Iraka, po jedan državljanin Tunisa, Uzbekistana, Kine, Irana, Ukrajine i Jordana.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH objavilo je da, prema informacijama iz Turske, među poginulima i ozlijeđenima nema hrvatskih državljana.

Kakvo je trenutačno stanje u najvećem turskom gradu javio je za Dnevnik HRT-a fotoreporter Ahmed Hadrović.

U osudama napada pridružuje se cijeli svijet. Francuska među prvima. Upravo je ona iz prve ruke upoznala sve zlo koje teroristi šire Europom. Nema više čekanja - moramo djelovati, svi zajedno u borbi protiv terorizma, koji ne poznaje granice, koji ne čini i ne vidi razliku između vojnih i civilnih ciljeva, poručio je francuski predsjednik Francois Hollande.

Moskva odmah reagira. Nakon uspostave novih odnosa prije nekoliko dana, predsjednik najavljuje konkretne mjere u borbi protiv zajedničkog neprijatelja - međunarodnog terorizma. Razgovarao sam telefonom s predsjednikom Erdoganom i njemu osobno baš kao i turskomu narodu izrazio sućut, rekao je Vladimir Putin.

Napad je osudila i Bijela kuća poručivši Turskoj da ima potporu SAD-a. Međunarodna zračna luka Atatürk, kao i aerodorom u Bruxellesu koji je napadnut ranije ove godine, simbol je međunarodnih veza i veza koje nas ujedinjuju, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Papa Franjo u nevjerici. Pita se kada će zlo prestati. Moli se za sve poginule i ranjene. Neka dragi Bog preokrene srca tih zlih ljudi, da nađu mir za sebe i za sve druge ljude oko sebe, poručuje.

I dok se svijet moli, a čelnici reagiraju, zračna luka u Istanbulu tek je djelomično otvorena. Uz neviđene mjere sigurnosti, koje su uvedene i u ostatku zemlje.

Gost Dnevnika HRT-a bio je njegova ekscelencija Ahmet Tuta, veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj.